Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Agencja Bezpieczeństwa Żywności 

5 listopada 2002

W ostatnich latach jedną z najważniejszych spraw dla Brukseli stało się zapewnienie ochrony zdrowia konsumentów. Powołano nawet specjalną instytucję, która ma się zajmować bezpieczeństwem żywności.

Podczas szczytu Piętnastki w Nicei w grudniu 2000 roku zdecydowano o powołaniu do życia w ciągu 3 lat nowej unijnej instytucji – Agencji Bezpieczeństwa Żywności. O bardzo poważnym potraktowaniu sprawy świadczy fakt, że w czasie trwania obrad, ani przywódcom, ani dziennikarzom organizatorzy nie zdecydowali się podać wołowiny. Dlaczego? Otóż, kilka tygodni przed szczytem m.in. Francję i Hiszpanię objęła kolejna fala zachorowań na BSE.

Alejandro Checci-Lang – Komisja Europejska, Bruksela: Ostatnie lata były dla nas bardzo trudne. Pojawiły się między innymi problemy z BSE. To całkowicie zmieniło naszą wrażliwość na sprawy bezpieczeństwa żywności. 

Po prawie dwóch latach od jej powołania, Agencja Bezpieczeństwa Żywności zaczyna już powoli działać, ale czy będzie to instytucja skuteczna?

Alejandro Checci - Lang: Czym będzie się zajmować Agencja Bezpieczeństwa Żywności? Otóż ta w pełni niezależna instytucja będzie miała obowiązek dostarczania Komisji Europejskiej – czyli komisarzom poszczególnych państw Piętnastki – informacji niezbędnych do stwierdzenia, czy standardy bezpieczeństwa żywności są prawidłowo wprowadzane i stosowane w poszczególnych krajach Unii. Agencja będzie dbać o zapewnienie obywatelom Unii Europejskiej odpowiedniego poziomu ochrony konsumenckiej. Choć mija pierwszy rok jej pracy, instytucja ta jest jeszcze ciągle w fazie rozruchu. Mamy nadzieję, że niedługo osiągnie pełną zdolność działania.

Do jej kompetencji należeć będzie, m.in. wydawanie opinii na temat przydatności do spożycia produktów żywnościowych oraz ostrzeganie o możliwości wystąpienia zagrożeń. W razie pojawienia się jakiejś choroby wśród zwierząt Agencja będzie nadzorować wprowadzanie środków zaradczych. Tylko w ten sposób – zdaniem członków Komisji Europejskiej – można zapewnić bezpieczeństwo i ochronę zdrowia konsumentów.

A.C.L.: W jednym z ostatnich badań opinii publicznej, zleconych przez Komisję Europejską na temat Wspólnej Polityki Rolnej zapytano, co powinno się w niej zmienić? Wyniki tych badań są bardzo interesujące. Aż 40% ankietowanych odpowiedziało, że jednym z najważniejszych jej celów powinno być zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności.

Dlatego też na Zachodzie coraz bardziej popularne staje się robienie zakupów na podmiejskich targowiskach, gdzie można kupić zdrową, ekologiczną żywność.


POWIĄZANE

Od 10 lutego Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będzie przyjmował...

Około 92,6 tys. ton żywności o wartości ponad 265 mln zł trafi w tym roku do org...

Sytuacja na unijnym rynku rolnym nadal jest krytyczna. Potrzeba środków łagodząc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę