ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
641
z dnia 31 marca 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na wiośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu2)
Na podstawie art. 21 ust. 6 pkt 1 ustawy 2 dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Przed umieszczeniem na rynku i przywozem świeże mięso świń zawierające mięśnie szkieletowe bada się na włośnie pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii.
2. Próbki do badania pobiera się bezpośrednio po uboju i bada w laboratorium znajdującym się na terenie rzeźni, w której dokonano uboju i która spełnia wymagania określone w § 7 i w przepisach odrębnych.3)
3. W przypadku dostarczenia w celu przeprowadzenia badania na włośnie mięsa lub produktów mięsnych pochodzących od zwierząt, które nie zostały poddane ubojowi w rzeźni, na terenie której znajduje się laboratorium, wynik badania dotyczy wyłącznie mięsa lub produktów mięsnych dostarczonych do badania.
§ 2.
1. Badanie na włośnie przeprowadza się jedną z metod określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. Jeżeli wynik badania, o którym mowa w ust. 1, jest ujemny, mięso niezwłocznie znakuje się zgodnie z przepisami załącznika nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.
1. Jeżeli mięso zostało poddane mrożeniu zgodnie z jedną z metod określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, badania na włośnie nie przeprowadza się.
2. Przeprowadzenie mrożenia, b którym mowa w ust. 1, poświadcza urzędowy lekarz weterynarii na handlowym dokumencie identyfikacyjnym lub świadectwie dołączonym do przesyłki mięsa, zgodnie z przepisami odrębnymi.4)
3. Mięso niepoddane badaniu na włośnie lub mrożeniu może być przywożone, jeżeli badanie lub mrożenie zostanie przeprowadzone podczas weterynaryjnej kontroli granicznej w granicznym posterunku kontroli, zgodnie z przepisami odrębnymi.5)
4. Mięsa przed poddaniem mrożeniu, o którym mowa w ust. 1, nie znakuje się znakiem weterynaryjnym ani znakiem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
5. Mięso nieposiadające świadectwa, o którym mowa w ust. 2, oznakowania, o którym mowa w § 2 ust. 2, albo odpowiedniej informacji w handlowym dokumencie identyfikacyjnym uważa się za mięso niepoddane badaniu na włośnie.
§ 4.
Jeżeli mięso nie zostało poddane badaniu w laboratorium znajdującym się na terenie rzeźni lub zakładu rozbioru zatwierdzonych przez Komisję Europejską w państwie pochodzenia, przeprowadza się je podczas weterynaryjnej kontroli granicznej w granicznym posterunku kontroli, zgodnie z przepisami odrębnymi.5)
§ 5.
Badanie na włośnie przeprowadza się dla całej tuszy, a jeżeli niemożliwe jest ustalenie, że półtusza, ćwierćtusza lub część tuszy pochodzą z tej samej tuszy, przeznaczonej do umieszczenia na rynku i przywozu, badanie na włośnie przeprowadza się dla każdej półtuszy, ćwierćtuszy lub części tuszy.
§ 6.
1. Mięso koni, nutrii, dzików oraz niedźwiedzi bada się metodą wytrawiania.
2. Dopuszcza się badanie metodą trychinoskopową mięsa dzików i nutrii, w przypadku pojedynczych sztuk zwierząt, jeżeli są przeznaczone na potrzeby własne myśliwego lub hodowcy.
3. Mięso koni powinno dodatkowo spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych.6)
§ 7.
1. Badanie na włośnie mięsa przeznaczonego do handlu przeprowadza się w rzeźni spełniającej wymagania dla sprzętu i pomieszczeń przeznaczonych do przeprowadzania badania, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia oraz w przepisach odrębnych.3)
2. Zamrażanie mięsa przeprowadza się w zakładach spełniających wymagania określone w przepisach odrębnych.3)
§ 8.
Dopuszcza się badanie mięsa nieprzeznaczonego do handlu w laboratorium znajdującym się na terenie rzeźni zakwalifikowanej na rynek krajowy.
§ 9.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
W. Olejniczak
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia
Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu
działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz.
305).
** Przepisy przyjęte w celu wdrożenia dyrektywy Rady 77/96/EWG z
dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie badań świeżego mięsa wieprzowego na obecność
włośni (trichinella spiralis) przy przywozie z państw trzecich (Dz. Urz. WE
126,31.01.1977, str. 67).
*** Przepisy w sprawie szczegółowych wymagań
weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych wdrażające
postanowienia art. 4 dyrektywy Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w
sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przy przywozie z państw
trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 302 ,
31.12.1972, str. 28).
**** Przepisy w sprawie szczegółowych wymagań
weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych wdrażające,
postanowienia art. 22 ust. 3 i art. 25 dyrektywy Rady 72/462/EWG z dnia 12
grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przy
przywozie z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa (Dz. Urz. WE
L 302 , 31.12.1972, str. 28).
***** Przepisy w sprawie szczegółowych
wymagań weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych wdrażające
postanowienia art. 24 ust. 2 i art. 27 ust. 1 lit. b dyrektywy Rady 72/462/EWG z
dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji
weterynaryjnej przy przywozie z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i
świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 302, 31.12.1972, str. 28).
****** Decyzja
Komisji 95/231/WE z dnia 20 czerwca 1995 r. w sprawie środków ochrony przed
włośnicą (Dz. Urz. WE 1154,05.07.1995, str. 21).
Załączniki do rozporządzenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
z
dnia 31 marca 2004 r. (poz. 641)