ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych
Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§ 1.
W procesie produkcji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1) napowietrzanie;
2) dodawanie czystego tlenu gazowego;
3) barbotaż
przy użyciu argonu lub azotu;
4) obróbkę termiczną;
5) odwirowywanie lub
filtrację przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi
okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po
odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności
przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7) obróbkę węglem
drzewnym;
8) oczyszczanie;
9) odkwaszanie;
10) leżakowanie lub
stabilizację;
11) rozlew.
§ 2.
W trakcie fermentacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) dwutlenek węgla;
2) argon;
3) azot;
4) dwutlenek siarki;
5)
drożdże;
6) kwas winowy L(+);
7) wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn
potasu);
8) metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
9) preparaty uzyskane ze
ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na
hektolitr;
10) bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;
11)
fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama
na litr;
12) siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej
0,2 grama na litr;
13) chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6
miligrama na litr;
14) siarczyn sodu;
15) wodorosiarczyn sodu;
16)
pirosiarczyn sodu;
17) siarczyn wapnia;
18) wodorosiarczyn wapnia.
§ 3.
W procesie oczyszczania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) żelatynę spożywczą;
2) karuk;
3) kazeinę lub kazeinian potasu;
4)
albuminę jaja kurzego;
5) albuminę mleka;
6) bentonit;
7) dwutlenek
krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
8) kaolin;
9)
taninę;
10) enzymatyczne preparaty betaglukanazy;
11) enzymy
pektynolityczne;
12) poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości
nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
13) lizozym.
§ 4.
Do odkwaszania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) neutralny winian potasu;
2) wodorowęglan potasu;
3) węglan wapnia,
który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego
L(+) oraz jabłkowego L(-);
4) winian wapniowy;
5) jednorodny preparat
składający się w równych częściach z kwasu winowego oraz węglanu wapniowego.
§ 5.
W procesie stabilizacji lub konserwacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się:
1) kwas sorbowy lub sorbinian potasu lub
2) dwutlenek siarki.
§ 6.
W procesie produkcji moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego stosuje się:
1) jedną lub kilka z czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
żywicę jonowymienną w postaci styrenu i kopolimerów diwinylobenzenu, zawierającą
kwas sulfonowy lub grupy aminowe;
3) dwutlenek siarki;
4) wodorosiarczyn
(dwusiarczyn) potasu lub meta-siarczyn (pirosiarczyn) potasu;
5) węglan
wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów
winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
6) siarczyn sodu;
7) wodorosiarczyn
sodu;
8) pirosiarczyn sodu;
9) siarczyn wapnia;
10) wodorosiarczyn
wapnia.
§ 7.
W procesie produkcji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się:
1) jedną lub kilka czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
elektrodializę.
§ 8.
1. Podczas trwania fermentacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 1-4.
2. W trakcie fermentacji win gronowych musujących i win gronowych półmusujących stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 2-4.
3. Do wyrobów, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się również jedną lub kilka z następujących substancji:
1) świeży, zdrowy i nierozcieńczony drożdżowy osad winiarski, zawierający
drożdże pochodzące z ostatniej produkcji win wytrawnych w ilości
nieprzekraczającej 5% tego wina;
2) wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub
meta-siarczyn (pirosiarczyn) potasu;
3) kwas winowy L(+) lub jego neutralną
sól potasową;
4) preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości
nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5) bakterie fermentacji mlekowej w
zawiesinie winnej;
6) drożdże winne suszone lub w zawiesinie winnej;
7)
tiaminę w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8) ortofosforan
dwuamonu lub fosforan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
9)
siarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;
10) alginian
wapnia lub alginian potasu przy produkcji win musujących metodą fermentacji w
butelce oraz usuwania osadu przez zlanie klarownej cieczy znad osadu (metoda
dekantowania);
11) enzymy amylolityczne;
12) enzymy
pektynolityczne;
13) siarczyn sodu;
14) wodorosiarczyn sodu;
15)
pirosiarczyn sodu;
16) siarczyn wapnia;
17) wodorosiarczyn wapnia.
§ 9.
W procesie oczyszczania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego pótmusującego, wina gronowego pótmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 3, oraz:
1) enzymy amylolityczne lub
2) węgiel drzewny w ilości nieprzekraczającej
100 gramów suchej wagi na hektolitr.
§ 10.
Do odkwaszania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka substancji, o których mowa w § 4.
§ 11.
1. W procesie leżakowania lub stabilizacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego pótmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) dwutlenek siarki, wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn
(pirosiarczyn) potasu;
2) kwas L-askorbinowy w ilości nieprzekraczającej 150
miligramów na litr;
3) kwas cytrynowy w ilości nieprzekraczającej 1 grama na
litr;
4) dwutlenek węgla w ilości nieprzekraczającej 2 gramów na litr;
5)
wodorowinian potasu;
6) lizozym;
7) ureazę w ilości nieprzekraczającej 75
miligramów na litr;
8) kwas metawinowy w ilości nieprzekraczającej 100
miligramów na litr;
9) taninę;
10) żelazocyjanek potasu;
11) fitinian
wapnia;
12) kwas sorbowy lub sorbinian potasu, z tym że ostateczna zawartość
kwasu sorbowego w wyrobie gotowym nie powinna przekroczyć 200 miligramów na
litr;
13) gumę arabską;
14) siarczan miedzi w ilości nieprzekraczającej 1
grama na hektolitr.
2. Ograniczenie ilościowe dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy win musujących gazowanych i pótmusujących gazowanych.
3. Dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dodaje się do win gronowych musujących i win gronowych pótmusujących.
4. Zastosowanie żelazocyjanku potasu, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, jest dozwolone pod warunkiem, że:
1) w wyrobie gotowym pozostaną śladowe ilości żelaza;
2) wyrób gotowy nie
zawiera cyjanków pochodzących z procesu klarowania.
§ 12.
W procesie leżakowania lub stabilizacji wina likierowego jest możliwe dodanie karmelu dla wzmocnienia koloru.
§ 13.
Przed lub w trakcie rozlewu wyrobów winiarskich gronowych stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1) kwas sorbowy;
2) sorbinian potasu;
3) dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5) metasiarczyn (pirosiarczyn)
potasu;
6) metasiarczyn sodu;
7) dwutlenek węgla;
8) kwas
L-askorbinowy.
§ 14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
J. Kalinowski
* Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem
administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3
rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie
szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32,
poz. 305).