W siedmiu szkołach pilotowych na południowym wschodzie Republiki Czeskiej przepytano rodziców, nauczycieli oraz kierowników stołówek na temat ich nastawienia w kwestii żywności ekologicznej w stołówkach. Wyniki ankiety były zadziwiająco pozytywne. 85% spośród 280 ankietowanych rodziców życzy sobie posiłki obiadowe z produktów ekologicznych, 60% ankietowanych jest natomiast gotowa zapłacić 10% lub więcej za taki posiłek. Pozytywnie odnieśli się do tego projektu również ankietowani nauczyciele.
Jednym z głównych założeń projektu jest kompleksowe podejście do zagadnień żywności ekologicznej, wyżywienia w szkołach oraz rolnictwa ekologicznego. Ważnym elementem projektu jest również proces uświadamiania uczniom, rodzicom oraz kierownikom stołówek, co to jest rolnictwo ekologiczne. Projekt ten powstał w ramach programu informacyjnego na temat rolnictwa i środowiska (tworzenie sieci centrów informacyjnych) i jest m.in. finansowany przez Europejski Fundusz Socjalny i rząd.
Na najbliższe miesiące zaplanowane są wycieczki do zakładów przetwarzających ekologicznie oraz liczne wykłady w szkołach na ten temat. Celem tych działań jest też m.in. pokazanie społeczeństwu jak funkcjonuje rolnictwo. We wrześniu odbędą się we wszystkich szkołach dni projektu żywienia ekologicznego. W tym okresie oferowane obiady będą się składały w 100% z produktów ekologicznych. Dzieci mają być dodatkowo zainteresowane produktami ekologicznymi poprzez gry i zabawy.