33 dostawców OSM Piątnica otrzymało certyfikat rolnictwa ekologicznego. Jest to efekt rozpoczętego przed trzema laty procesu uzyskiwania certyfikatów w oparciu o autorski program OSM Piątnica w zakresie produkcji mleka ekologicznego.
Głównym wyróżnikiem gospodarstw ekologicznych jest to, że podczas upraw i hodowli nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin. Zwierzętom zapewnia się tzw. dobrostan, czyli odpowiedni komfort bytowania – mają swobodę ruchu w budynkach i na wybiegach, a latem stały dostęp do pastwiska. Ich żywienie w lecie oparte jest na paszach soczystych, czyli zielonkach i trawie pastwiskowej, a zimą karmione są sianem i sianokiszonkami z traw pozyskanych wyłącznie z własnego gospodarstwa. Metody te przekładają się na jakość produktu, który jest bogatszy w korzystne dla zdrowia składniki oraz pozbawiony wszelkich substancji, które są całkowicie zakazane w chowie ekologicznym, zwłaszcza sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin.
– W 2012 roku do programu wytypowano 33 gospodarstwa, które przez dwa lata przechodziły proces transformacji z gospodarstw konwencjonalnych w ekologiczne. Czas ten pozwolił na całkowity rozkład pozostałości stosowanych uprzednio środków agrochemicznych. W tym okresie gospodarstwa poddawane były systematycznej kontroli przez niezależną upoważnioną jednostkę certyfikującą – wyjaśnia szczegóły procesu Jerzy Kulikowski, Kierownik skupu OSM Piątnica.
Kontrole dotyczyły sposobu i zgodności produkcji gospodarstwa rolnego z ekologicznymi metodami produkcji. Kontrolerzy jednostki certyfikującej sprawdzali pola, budynki oraz dokumentację dotyczącą produkcji. Na podstawie przeprowadzonych analiz jednostka certyfikująca pozytywnie oceniła gospodarstwa OSM Piątnica. Ostatnie kontrole przeprowadzono w kwietniu 2015 roku i zakończyły się one przyznaniem gospodarstwom OSM Piątnica certyfikatów rolnictwa ekologicznego. Równocześnie certyfikat w zakresie produkcji mleka ekologicznego uzyskał Zakład Produkcyjny OSM Piątnica w Ostrołęce.
Informacje o firmie OSM Piątnica
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy należy do najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się firm mleczarskich w Polsce i na świecie. Uznaną pozycję rynkową osiągnęła dzięki najwyższej jakości swoich produktów, ich innowacyjności oraz spełnianiu oczekiwań najszerszych grup konsumentów.
OSM Piątnica w 1992 roku wprowadziła na rynek Serek Wiejski, którego liderem pozostaje niezmiennie już od 21 lat. Spółdzielnia produkuje także śmietany - których jest największym dostawcą w Polsce, świeże twarogi, serki do smarowania (Twój Smak, Twój Smak Puszysty) oraz kefiry i serek Mascarpone.
W 2011 roku ofertę firmy uzupełniły innowacyjne sery twarogowe w plastrach, a także świeże Mleko Wiejskie. W 2012 roku OSM Piątnica zaczęła podbijać kolejny segment wyrobów mleczarskich – rynek jogurtów naturalnych, rozpoczynając m.in. produkcję gęstego jogurtu z mascarpone i jogurtu naturalnego. W marcu 2014 roku OSM Piątnica rozszerzyła ofertę jogurtów, wprowadzając na rynek jogurty typu greckiego 0% tłuszczu, 2 razy więcej białka w siedmiu wariantach smakowych − naturalnym i z owocami. Rok później jogurtowe portfolio wzbogaciło się o pierwsze w historii Spółdzielni produkty stworzone z myślą o dzieciach - jogurty typu greckiego pod nazwą Piątuś.
OSM Piątnica, w 2003 roku wdrożyła system ochrony środowiska zgodny z normą ISO 14001, będący częścią pierwszego wśród polskich spółdzielni mleczarskich Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Potwierdzeniem najwyższych standardów OSM Piątnica, jest uzyskany w 2010 roku certyfikat IFS (International Food Standard), przyznawany zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności.
7279793
1