Produkcja roślinna | Produkcja zwierzęca | Środowisko | System kontroli
| Atest | Oznakowanie produktów
Produkcja roślinna
W gospodarstwie ekologicznym dąży się do zrównoważenia produkcji roślinnej
i zwierzęcej, by osiągnąć równowagę paszowo-nawozową. Dopuszczalne nawozy
to kompost, obornik, gnojówka, mielone skały i nawozy zielone.
Produkcja zwierzęca
Zwierzęta w gospodarstwie ekologicznym muszą być żywione paszami
gospodarskimi i utrzymywane w warunkach, które odpowiadają ich naturalnym
potrzebom. Wszystkim gatunkom należy przez cały rok zagwarantować możliwość
ruchu. Niezbędne jest stosowanie naturalnej ściółki.
Środowisko
Gospodarstwa ekologiczne znajdują się w nieskażonym środowisku, co pozwala
wykluczyć lub maksymalnie ograniczyć zanieczyszczenia, których źródłem
jest przemysł lub drogi szybkiego ruchu. Troska o środowisko wyraża się
przez utrzymywanie bogactwa roślinności miedz, łąk i pastwisk, zakładanie i
pielęgnacja zadrzewień śródpolnych, ochronę strumieni i oczek wodnych,
ograniczenie skażeń gleby i wody.
System kontroli
Gospodarstwa ekologiczne kontrolowane są corocznie. Podczas wizyty inspektorzy
sporządzają protokół, który oprócz podstawowych danych o gospodarstwie
zawiera szczegółowe uwagi dotyczące spełniania kryteriów rolnictwa
ekologicznego.
Czytaj: Polskie jednostki kontrolne (certyfikujące) w zakresie rolnictwa ekologicznego
Oznakowanie produktów
Zgodnie z obowiązującą ustawą o rolnictwie
ekologicznym dopuszcza się oznakowanie etykietą i wprowadzanie do
obrotu przetworzonych produktów rolnych jako produktów rolnictwa
ekologicznego, jeżeli zawierają co najmniej 95% składników wyprodukowanych
metodami ekologicznymi lub zawierają co najmniej 70% tych składników, a
pozostałe składniki pochodzenia rolniczego są dopuszczone do przetwórstwa
prowadzonego metodami ekologicznymi. Produkty rolne pochodzące z zagranicy są
oznakowane etykietą i wprowadzane do obrotu jako produkty rolnictwa
ekologicznego, jeżeli zostały wyprodukowane lub przetworzone zgodnie z
wymaganiami określonymi w ustawie, co zostało potwierdzone certyfikatem zgodności.
Produkty rolnictwa ekologicznego pochodzące z krajów Unii Europejskiej są oznakowane w sposób określony w załączniku do ustawy.
Oznakowanie produktu rolnictwa ekologicznego polega na zamieszczeniu na etykiecie lub opakowaniu tego produktu napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu zgodności, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego. Wyjątkiem są zwierzęta, w przypadku których oznakowanie powinno umożliwić identyfikację producenta posiadającego to gospodarstwo.
W przypadku produktów rolnictwa ekologicznego sprowadzanych z zagranicy oprócz nazwy producenta podaje się nazwę podmiotu wprowadzającego produkty do obrotu, z tym że na produktach rolnictwa ekologicznego pochodzących z krajów Unii Europejskiej zamieszcza się dodatkowo napis "objęte systemem kontroli Unii Europejskiej". Etykieta lub opakowanie środka spożywczego, który nie został wyprodukowany lub przetworzony metodami ekologicznymi, nie może zawierać napisów sugerujących, że środek ten jest produktem rolnictwa ekologicznego.
Źródło: strona internetowa EKOLANDU