W 2011 r. liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła do 23,4 tysięcy
22 lutego 2012
O 14 proc. do ok. 23,4 tys. wzrosła w 2011 r. liczba gospodarstw ekologicznych, a o 9 proc. do 267 - liczba przetwórni ekologicznych - wynika ze wstępnych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o rolnictwie ekologicznym w Polsce.
W 2011 r., podobnie jak w poprzednich latach, wzrosła liczba rolniczych gospodarstw ekologicznych. W 2004 r. było w Polsce 4 tys. gospodarstw ekologicznych, w 2008 już 15 tys., a w 2011 r. już 23 431, najwięcej w województwach: zachodniopomorskim (2 tys. 392), warmińsko-mazurskim (2 tys. 288) oraz podlaskim (2 tys. 452).
W 2011 r. w Polsce działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziły także: 203 firmy handlujące produktami ekologicznymi, 16 importerów sprowadzających takie produkty spoza UE, 17 dostawców kwalifikowanego materiału siewnego, 17 pszczelarzy, 40 firm zbierających rośliny dziko rosnące.
Powierzchnia użytków rolnych uprawianych ekologicznymi metodami produkcji wzrosła o ok. 10 proc. do 573 tys. hektarów. Najwięcej gruntów pod uprawami ekologicznymi było w województwach: zachodniopomorskim (119 tys. ha), warmińsko-mazurskim (109 tys. ha) oraz podlaskim (48, 8 tys. ha).