Województwo Warmińsko-Mazurskie, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn organizują ósmą już edycje konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, którego celem jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, promowanie specyficznych dla Warmii i Mazur produktów żywnościowych oraz zachowanie ich niepowtarzalnych smaków.
W konkursie mogą uczestniczyć mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, którzy do dnia 23 października 2013 roku prześlą wypełnioną kartę zgłoszenia wraz z przepisami na adres jednego z organizatorów.
Konkurs ma charakter wieloetapowy: na etapie kwalifikacji do finałów subregionalnych komisja konkursowa ocenia zarówno zgodność przepisu z tradycjami kulinarnymi Warmii, Mazur oraz Powiśla, jak i jakość i pochodzenie zaproponowanych w przepisie składników.
Kolejnym etapem konkursu jest udział w jednym z finałów subregionalnych, które w roku 2013 odbędą się w Elblągu (9.11.2013), Ełku (23.11.2013) i w Szczytnie (30.11.2013).
Finał regionalny konkursu, w którym wezmą udział „najlepsi z najlepszych” – czyli laureaci pierwszych miejsc w finałach subregionalnych; zostanie przeprowadzony 14 grudnia 2013 roku w Olsztynie.
Organizatorzy planują także wydanie broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, w której znajdą się przepisy kulinarne na produkty i potrawy biorące udział w konkursie, by w ten sposób zachować nasze dziedzictwo kulinarne.
9294635
1