Popyt na owoce ekologiczne w Belgii stale rośnie. Najpopularniejsze są ekologiczne jabłka przeznaczone do produkcji soku, ale również odmiany do bezpośredniego spożycia cieszą się dużym zainteresowaniem. Areał uprawy owoców ekologicznych wzrasta w Belgii o 10% rocznie. Zwiększa się liczba rolników zajmujących się tą gałęzią produkcji - uprawia się gównie ekologiczne jabłka, gruszki i wiśnie.
W 2008 r. powierzchnia uprawy owoców ekologicznych w Belgii wyniosła 270 ha, z czego 187 ha stanowiła uprawa krzewów owocowych, 58 ha - drzew owocowych. Zebrano 2 tys. ton jabłek ekologicznych (głównie Jonagold i Jonagored) i 400 ton gruszek. 42% z tych jabłek eksportowano - przede wszystkim do Holandii. Uprawa truskawek ekologicznych zajmowała 4 hektary, a innych drobnych owoców - 14 ha.