Jak czytamy, pod koniec XIX wieku do hodowli wprowadzono galicyjskiego karpia królewskiego będącego pierwowzorem obecnego karpia niemodlińskiego. Według informacji stawy Gospodarstwa Rybackiego w Niemodlinie, w których karp jest hodowany, położone są na terenie Nadleśnictw Opole oraz Tułowice i w większości znajdują się na obszarze Natura 2000.
„Obecnie prowadzony jest chów i hodowla ryb na obszarze około 710 ha stawów w powiecie opolskim oraz 250 ha w powiecie raciborskim zaopatrując rynek lokalny oraz dostarczając ryby do odbiorców na terenie całego kraju” – podkreślono.
Oprócz karpia niemodlińskiego produktem rybnym z opolskiego na ministerialnej liście są też harynki w cebulowej zołzie, czyli śledzie w sosie cebulowym.
Anna Bodzioch z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego powiedziała PAP, że karp niemodliński to pierwszy w tym roku produkt z Opolszczyzny wpisany na ministerialną listę. Wnioski o wpisanie dwóch kolejnych – markiz i herbatników regionalnych w polewie kakaowej Cukrów Nyskich – już przesłano do resortu rolnictwa. „Czekamy na odpowiedź w tej sprawie” – dodała.
Ostatnim wpisanym na listę produktem z Opolszczyzny był krupniok śląski - tradycyjna kiszka z kaszy jęczmiennej i krwi. Wpisano go na listę jesienią ub. roku. W sumie w ub. roku na listę dopisano 6 opolskich specjałów. Był kompot z kwity, czyli pigwy; kruche chrusty, zwane faworkami; miody wołczyńskie; nudle, czyli swojski makaron; opolskie modziki - surowe tuszki młodych gołębi oraz właśnie krupniok śląski.
Wcześniej na listę opolskich specjałów wpisano też np. roladę wołową; drożdżowego kołocza; ser domowy smażony z twarogu; masło czy twaróg z Olesna; nalewkę z kresowym rodowodem z zielonych orzechów czy śląskie buchty, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze.
Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe produkowane z zastosowaniem tradycyjnych metod. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.
Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu regionalnych specjałów. Do połowy czerwca 2015 r. było na niej 1420 produktów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa podkarpackie (190) i pomorskie (165), małopolskie (145) czy lubelskie (142).