Żywność wyprodukowana wyłącznie z naturalnych surowców to szansa dla polskiego rolnictwa w Zjednoczonej Europie - twierdzą eksperci.
Oscypki, kiełbasy, źródlana woda to produkty, które mogą zrobić furorę na europejskich stołach. Wielu producentów, których wyroby nie spełniają wymaganych norm jakościowych, tłumaczy się brakiem odpowiednich maszyn. Zdaniem ekspertów tu nie chodzi o drogi sprzęt. - "Jeżeli przekażemy informację konsumentowi europejskiemu, że produkt, który mu oferujemy pochodzi z nieskazitelnie czystych stref górskich, gdzie nie ma żadnych możliwości skażenia tego surowca, on zapewne przyjmie to do wiadomości" - mówi Zbigniew Hałat ze Stowarzyszenie Konsumentów Ochrony Zdrowia.
Zdaniem ekspertów producenci, którzy prowadzą działalność na terenach skażonych powinni rezygnować z uzdrawiania surowca. Nie ma takiej techniki, która by wyeliminowała wszystkie zanieczyszczenia z żywności. Eksperci już dziś zapowiadają dynamiczny rozwój tych firm, które gwarantują dobrą jakość produktów.