Jak zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych hodując jednocześnie świnie oraz uprawiając pomidory
16 lipca 2009
Nowoczesne połączenie hodowli świń i produkcji pomidorów planują Duńczycy. W konkursie innowacji rolnych, zorganizowanego przez duńską fundację architektoniczną Realdania, zgłoszono projekt postawienia chlewni ze szklarnią na dachu w Galten na Jutlandii. Główna korzyść wynikająca z systemu połączenia produkcji trzody chlewnej i pomidorów to znaczna redukcja emisji gazów cieplarnianych oraz usunięcie nieprzyjemnego zapachu z chlewni.
Innowacyjna chlewnia byłaby najnowocześniejszym przedsiębiorstwem rolnym w tym kraju, a projektowany potencjał produkcyjny mógłby wynieść 20 tys. szt. trzody rocznie. Szklarnia na dachu będzie wykorzystywać ciepło z chlewni. Hodowla pomidorów byłaby wzmacniana świńskimi odchodami. Innym plusem projektu jest możliwość utylizacji przez rośliny szklarniowe dwutlenku węgla wydychanego przez zwierzęta. Inwestycja ma rozpocząć się wiosną 2010 roku, a produkcja ruszy w dwa lata później.