Firmy produkujące zdrową, ekologiczną żywność będą z dniem akcesji naszego kraju do Unii Europejskiej musiały zwracać szczególną uwagę na rzeczywistą jakość tak oznaczanej żywności.
Od 2 maja bowiem obowiązywać będzie w naszym kraju rozporządzenie Rady (EWG) z 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz ich znakowania.
Wprowadzanie do obrotu jako produktów ekologicznych towarów, które wyprodukowano, nie dotrzymując rygorów określonych dla tego rodzaju wyrobów w przepisach unijnych, będzie wykroczeniem zagrożonym karą grzywny.
Uchwalona w celach dostosowawczych do prawa unijnego ustawa określa procedury, a także kompetencje i instytucje, które odpowiedzialne są za wdrażanie nowych przepisów. Organem władnym kontrolować gospodarstwa ekologiczne w tym zakresie będzie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Inspekcja ta będzie ponadto nadzorowała jednostki certyfikujące, a także przyjmowała zgłoszenia producentów, którzy zamierzają produkować ekologiczną żywność. Uchwalona przez Sejm ustawa zawiera upoważnienie dla ministra właściwego do spraw rolnictwa do wydania rozporządzenia określającego rodzaje środków ochrony roślin oraz nawozów, które będą mogły być używane przez producentów ekologicznej żywności.
Ustawa przewiduje karę grzywny za wprowadzanie do obrotu jako produktów rolnictwa ekologicznego towarów, które zostały wyprodukowane, wyhodowane, pozyskane lub przetworzone niezgodnie z prawem określonymi metodami.
Ponadto wykroczeniem będzie zamieszczanie na etykiecie lub opakowaniu produktu, który nie został wyprodukowany zgodnie z odpowiednimi metodami, napisów sugerujących, że pochodzi on z gospodarstwa ekologicznego.