Wielu z nas zadaje sobie dzisiaj pytanie jakie mogą być w przyszłości skutki ciągłego niszczenia środowiska naturalnego, które nas otacza i które jest rezerwuarem naszej żywności.
Nie dziwi fakt iż "sprzedaż środowiska" obok transferu brudnych technologii a także "równania w dół ekologicznych standardów" są głównymi mechanizmami niszczenia środowiska.
Pełne konsekwencje takiego postępowania ludzi odczują dopiero pokolenia które przyjdą po nas ale już obecnie możemy pokusić się o przedstawienie kilku możliwych ,,czarnych scenariuszy", które znacznie skomplikują codzienne życie naszych dzieci i wnuków. Oto kilka z nich:
- topnienie i w konsekwencji zanik lodowców potężnych Himalajów co spowoduje zmiany klimatyczne prowadzące do stopniowego stepowienia wielkich połaci ziemi uprawnej w Azji która daje światu jedną czwartą produkcji zboża.
- w skali globalnej, brak wody może zmniejszyć wydajność roślin dających plony o około 12%. Poza tym zmiany klimatyczne mogą przyśpieszyć mnożenie się insektów i rozprzestrzenianie się chorób przez nie roznoszonych a także bujniejszy wzrost chwastów co dodatkowo zmniejszy zbiór plonów o 3 do 6 %.
- stała degradacja gleby, szczególnie w Afryce, może ograniczyć wydajność roślin użytecznych o następne 2%.
- tereny żyzne mogą zostać wchłonięte przez rozrastające się miasta, ciągle powiększające się uprawy roślin przeznaczonych pod biopaliwa lub bawełnę.
- w wielu rejonach świata, niekontrolowany wzrost populacji będzie powodował wzrastające szybko zapotrzebowanie na żywność oraz wodę pitną co w konsekwencji, wobec słabej infrastruktury w wielu biednych krajach Azji i Afryki, również może przyczynić się do jałowienia ziemi oraz wysychania źródeł wody słodkiej.
- również konflikty zbrojne w niestabilnych państwach Azji oraz na kontynencie afrykańskim mogą powodować ubożenie miejscowej ludności.
- zwiększone zużycie nawozów sztucznych, pestycydów oraz masowe wycinanie lasów będzie skutkowało szybszym ginięciem różnych gatunków roślin i zwierząt. Obecnie już prawie 80% z wszystkich chronionych gatunków roślin i zwierząt jest zagrożonych z powodu powiększania areału ziemi uprawnej. By uzmysłowić sobie stopień zagrożenia możemy przytoczyć przykład stanu ptactwa użytkowego w Europie gdzie w ciągu 25 lat wygięło, głównie z powodu intensyfikacji rolnictwa, ponad 50% całej populacji ptaków domowych.