Ptak_Waw_CTR_2024
Biometan_II_Forum_2024

Copa i Cogeca: o marnotrawieniu żywności

1 grudnia 2016
Copa i Cogeca: o marnotrawieniu żywności

Copa i Cogeca nakreślają priorytety i cele dla nowej unijnej platformy ds. strat żywności i marnotrawienia żywności.

 Copa i Cogeca nakreśliły priorytety i cele dla nowej unijnej platformy ds. strat żywności i marnotrawienia żywności podczas jej pierwszego spotkania, które miało miejsce w poniedziałek, w Brukseli.

Miliony osób na całym świecie głodują lub są niedożywione, dlatego też priorytetem Copa i Cogeca jest unikanie marnotrawienia żywności. Celem platformy jest umożliwienie kluczowym stronom zainteresowanym dzielenia się najlepszymi praktykami i wspieranie wspólnych działań podejmowanych w łańcuchu żywnościowym poczynając od rolników, a na konsumentach kończąc, by zapobiegać stratom i marnotrawieniu żywności.

Przemawiając w Brukseli, przewodniczący Copa i Cogeca, Pekka Pesonen, powiedział „Chcemy znaleźć nowe rynki zbytu dla produktów, które nie spełniają specyficznych norm ustanowionych w unijnych przepisach lub narzuconych przez rynek. Współprodukty produkcji rolnej w UE mogą zostać wykorzystane w sposób innowacyjny np. do produkcji pasz, produktów pochodzenia biologicznego, bioenergii lub mogą zostać zmieszane z ziemią, by zwiększyć zawartość materii organicznej w glebie”.

„Wielu z naszych członków już realizuje innowacyjne projekty prowadzące do ograniczenia marnotrawienia żywności i do osiągnięcia celu zrównoważonego rozwoju nr 12.3. Jeden z projektów obejmuje na przykład opracowanie internetowego narzędzia szkoleniowego, by osoby pracujące w łańcuchu żywnościowym mogły uzyskać praktyczne porady dotyczące ograniczenia strat żywności i stworzenia programu odzyskiwania żywności w gospodarstwach, która następnie będzie przekazywana organizacjom charytatywnym” - dodał.

„Kolejny projekt opracowany przez naszych członków dotyczy ograniczenia strat żywności poprzez zmianę norm i opakowań ziemniaków. Następny przykład to opracowanie napoju białkowego dla sportowców na bazie serwatki, gdyż wcześniej brakowało rynków zbytu dla tego surowca. Ponadto zniekształcone marchewki, które nie mogą trafić na rynek produktów świeżych, są sprzedawane na przetwórstwo” - powiedział.

„Naszym zdaniem, platforma ta pozwoli głównym stronom zainteresowanym dzielić się tego typu praktykami a także szukać nowych pomysłów. Gospodarka o obiegu zamkniętym jest wyjątkową okazją do wykorzystania naszego innowacyjnego potencjału i znalezienia rynków zbytu dla współproduktów, jednocześnie zwiększając naszą konkurencyjność i tworząc miejsca pracy na obszarach wiejskich. Należy niemniej jednak rozróżnić możliwe do uniknięcia straty żywności od tych niemożliwych do uniknięcia, jak np. uprawy utracone ze względu na niekorzystne warunki meteorologiczne. Naszym zdaniem platforma ta powinna przyjrzeć się możliwościom zmiany przepisów i praktyk administracyjnych, by umożliwić ponowne wykorzystanie współproduktów, bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności” - podsumował.

Copa - Cogeca


POWIĄZANE

Początek września przyniósł wyraźną korektę cen paliw w polskich rafineriach. Ku...

Cynkomet wprowadza na rynek nową rolniczą przyczepę RM-240, specjalnie zaprojekt...

Już po raz siedemnasty Polska Izba Mleka zorganizowała Ranking Spółdzielni Mlecz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę