Wynajmowanie pokoi gościnnych w domach na terenach wiejskich jest w krajach europejskich objęte odrębnymi przepisami niż inne usługi hotelarskie. Tam, podobnie jak w Polsce, nie istnieje obowiązek kategoryzacji kwater. Jednak rosnące wymagania turystów i konieczność sprostania konkurencji sprawia, że większość gospodarstw agroturystycznych poddaje się dobrowolnej kategoryzacji.
Mimo kosztów operacja ta niesie za sobą korzyści. Przyznanie gospodarstwu
odpowiedniej kategorii umożliwia uzyskanie wyższych cen.
Polska
Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" opracowała system
przyznawania kategorii, w którym - w zależności od wyposażenia kwatery - można
uzyskać kategorię standard lub wyższe, oznaczone jednym, dwoma lub trzema
słoneczkami. Punktowane są także dodatkowe usługi, jak np. opracowanie
specjalnego programu dla turystów o określonych
zainteresowaniach.
Aby uzyskać kategorię, pokoje gościnne nie mogą
znajdować się w suterenie i powinny mieć oddzielne wejście i powierzchnię nie
mniejszą niż 4 m kw. na osobę, powinien on być dobrze oświetlony, a temperatura
w sezonie jesienno-zimowym nie powinna spadać poniżej 18 stopni. Łóżka muszą być
wyposażone w wygodne materace i pościel. Całość umeblowania utrzymana powinna
być w w stylu, najlepiej nawiązującym do miejscowego folkloru i tradycji.
Łazienka, przynajmniej jedna na 8-10 osób, musi posiadać: umywalkę z ciepłą i
zimną wodą, WC, wannę z prysznicem lub natrysk itp.
Jeśli nie oferuje się
wyżywienia, należy oddać do dyspozycji gości kuchnię. Powinna mieć minimum 4 m
kw. i posiadać kuchenkę elektryczną lub gazową, lodówkę z zamrażalnikiem,
zlewozmywak i wszystkie akcesoria do gotowania. Gospodarz powinien zadbać o to,
by posiłki można było spożywać też na zewnątrz domu, np. na tarasie. W
gospodarstwie agroturystycznym nie powinno zabraknąć miejsca na czynny
wypoczynek i na ognisko.
Droga dojazdowa powinna być wyraźnie
oznakowana.