OPOLAGRA_2025

Rośnie przywóz przetworów ze Stanów Zjednoczonych

15 grudnia 2017
Rośnie przywóz przetworów ze Stanów Zjednoczonych

Aktualne zamieszanie na europejskim rynku jaj skłania do spojrzenia na rosnący import jaj i przetworów z krajów pozaunijnych. Przywóz ten jest intensywny ze względu na konkurencyjne ceny. W tym roku – do września, unijne firmy zakupiły w tak zwanych państwach trzecich 12,5 tys. ton głównie produktów jajecznych (87% przywozu).

Znacznie większe są tegoroczne dostawy przetworów reazlizowane przez amerykańskie przedsiębiorstwa. O wysokim imporcie z USA informowaliśmy już w pierwszym półroczu, jednak zjawisko to z pewnością nasiliło się w wyniku niekorzystnych konsekwencji afery fipronilowej dla zakładów przetwórstwa i przemysłu spożywczego – braku surowca i wysokich cen jaj.

Według unijnych danych statystycznych za dziewięć miesięcy 2017 roku z USA zaimportowaliśmy 7 926 ton jaj w skorupkach i przetworów, co pokrywa 63% importu unijnego ogółem. Dla porównania w 2016 r. sprowadziliśmy z USA 1,4 tys. ton. Zwiększony popyt importowy odnosi się do proszku z całych jaj, który stanowi ponad 80% wolumenu towarów eksportowanych przez amerykańskie firmy do UE. Dodatkowo, unijny przemysł spożywczy  realizował większe  zamówienia na suszone żółtka i albuminę.

Poza dostawami z Ameryki Północnej, w proszek jajeczny i suszoną albuminę europejski przemysł zaopatruje się w Argentynie. Wolumen przywozu z tego kraju w okresie 9 m- cy 2017 osiągnął poziom - 1923 ton.

W okresie styczeń – październik import z Ukrainy wyniósł 962 tony, czyli znacznie mniej niż w 2016 r. Co jednak ważne, zaszły duże zmiany w eksportowanym asortymencie. Ukraińskie zakłady rozpoczęły na rynku europejskim  sprzedaż jaj kurzych świeżych w skorupkach w ramach kontyngentu o zerowych stawkach celnych. Ich przywóz w okresie 10 miesięcy wyniósł 349,5 tony, co stanowi  36% ukraińskiego eksportu ogółem. Wyższe były tylko zakupy suszonych żółtek, których import pokrywał 39% przywozu do UE.  

W ujęciu całościowym tegorocznego unijnego importu z państw trzecich, ponad 60% sprowadzanych towarów to suszone produkty z całych jaj. Natomiast żółtka i albuminy mają odpowiednio 9 procentowy i 11 procentowy udział w przywozie do Wspólnoty.

 

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz


POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę