MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Drobiarski 3(162) marzec 2005

12 sierpnia 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Czytelnicy,

Na pierwsze oznaki wiosny czekamy z utęsknieniem wszyscy - zarówno my - ludzie jak i zwierzęta.

Wiosna przynosi nadzieję na lepsze jutro, poprawę nastrojów i.... może poprawę koniunktury dla hodowców drobiu?

To właśnie czas topniejących lodów na jeziorach, rzekach i stawach przypomina o drobiu wodnym, którego hodowla w Polsce ma szczególne znaczenie eksportowe.

Marcowy numer Informatora od lat poświęcamy hodowli ptaków wodnych – kaczek i gęsi oraz przetwórstwu pierzarskiemu.

  • O sytuacji polskiego pierzarstwa napisał Stanisław Łukowiak (str. 71), w artykule „Światowy obrót pierza i puchu”.
  • O produkcji i eksporcie mięsa gęsiego dowiemy się szerzej z artykułu Krzysztofa Terlikowskiego (str. 24).
  • Prof. Piotr Szeleszczuk poruszy istotny problem dotyczący drobiu wodnego profilaktykę i metody leczenia choroby Derzsyego.
  • O tym, co to jest pozwolenie zintegrowane dowiedzą się Państwo z artykułu na stronie 52.
  • Szczególnie gorąco zachęcamy do aktywnego udziału w debacie na temat Nowej dyrektywy regulującej warunki utrzymania kurcząt brojlerów (szczegóły na stronie 65-66).

Wielkanoc jest wyjątkowym Świętem – zwłaszcza dla hodowców Drobiu i producentów Jaj. Dlatego szczególnie ciepłe życzenia kierujemy właśnie do nich:

Niech Wam Mili będzie wiosennie, słonecznie i świątecznie!
Niech cieszą Wasze oczy kolorowe pisanki i Wielkanocne baranki.
Niech się w Śmigus Dyngus woda na Was leje,
a Wielkanocny Zając przyniesie Radość i Nadzieję.

Redakcja

  • VITFOSS - pasze dla gęsi - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    W 1989 roku w Osielsku koło Bydgoszczy rozpoczęto produkcję premiksów, koncentratów i mieszanek paszowych w nowo wybudowanej wytwórni. Obecnie 99% kapitału znajduje się w posiadaniu duńskiej firmy Vitfoss, a tym samym weszliśmy w skład koncernu DLG. Inwestycje prowadzone aktualnie w wytwórni pasz pozwolą na zwiększenie mocy produkcyjnych i unowocześnienie systemu sterowania produkcją.
  • Produkcja i eksport mięsa gęsiego - perspektywy rozwoju - K. Terlikowski
    Od kilkudziesięciu lat na stołach niemieckich konsumentów spożywana jest polska gęć owsiana będąca wizytówką polskiej hodowli drobiu i synonimem przysmaku. W Niemczech gęsina stanowi tradycyjne danie Świąt Bożego Narodzenia. W tym czasie, a w niektórych landach także przed dniem św. Marcina (11 listopada), szczególnym zainteresowaniem cieszą się całe tuszki gęsie. Elementy (uda i piersi) spożywane są mniej okolicznościowo, głównie jednak w okresie jesienno-zimowym.
  • Komunikat o szkoleniach w 2005 roku organizowanych przez WCKP
    Przedkładamy Państwu program szkoleń jakie będą prowadzone w 2005 r. w WCKP. Podobnie jak w latach poprzednich osnowę programu szkoleń stanowią tematy podane w ankietach przez lekarzy weterynarii uczestniczących w szkoleniach. Tematy szkoleń są więc odpowiedzią na Państwa życzenia, i obejmują głównie zagadnienia higieny środków spożywczych zwierzęcego pochodzenia, higieny środków żywienia zwierząt i pasz leczniczych, chorób zakaźnych i inne. Należy zaznaczyć, że zaproponowane tematy szkoleń zostały przedyskutowane, uzupełnione i przyjęte przez Departament Bezpieczeństwa żywności i Weterynarii MRiRW i Główny Inspektorat Weterynarii.
  • Zakażenia parwowirusowe u drobiu wodnego - P. Szeleszczuk
    Choroby wirusowe drobiu wodnego mogą by przyczyną wysokich upadków i dużych strat. Ptaki wodne zarówno wolnożyjące jak i hodowlane są również ważnym ogniwem pośrednim w rozprzestrzenianiu się wielu chorób groźnych dla ludzi takich jak influenza o wysokiej zjadliwości czy gorączka Zachodniego Nilu. W ostatnich latach opisano kilka nowych zakażeń wirusowych u tych ptaków.
  • Nowe uprawnienia dla SLW Biolab - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    SLW Biolab w Ostródzie - jako jedyne prywatne laboratorium badawcze uzyskało zatwierdzenie Głównego Lekarza Weterynarii do wykonywania badań urzędowych dla drobiu. O drodze do tak znaczącego sukcesu rozmawiamy z lek.wet. Henrykiem Szubstarskim - kierownikiem i właścicielem laboratorium.
  • Pozwolenia zintegrowane - to nie jest takie straszne - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    Pozwolenia zintegrowane, wprowadzone jako jeden z najnowszych instrumentów ochrony środowiska, na podstawie dyrektywy 96/61/WE z 24 września 1996 dotyczącej zintegrowanego zapobiegania i ograniczania zanieczyszczeń (potocznie zwana dyrektywą IPPC). Pozwolenie zintegrowane obejmuje całościowo ochroną środowiska przy funkcjonowaniu instalacji (hodowla drobiu, trzody, ubojnia). Podejście całościowe polega na tym, że we wniosku obejmuje się komponenty środowiska takie jak: gospodarka wodnościekowa, gospodarka odpadami, ochrona powietrza, ochrona przed emisją hałasu, ochrona przed emisją z pól elektromagnetycznych
    (w przypadku intensywnej hodowli drobiu oraz trzody chlewnej rzadko mająca zastosowanie). Ponadto wielkość emisji (np. wytwarzania odpadów, wprowadzania zanieczyszczeń do powietrza, wytwarzania ścieków) musi być odpowiednio ograniczana. Równocześnie redukcja emisji z jednego aspektu (np. powietrza) nie powinna powodować wzrostu emisji w zakresie innego aspektu (np. odpadów).
  • Nowa dyrektywa regulująca warunki utrzymania kurcząt brojlerów
    Komisja Europejska pracuje obecnie nad projektem Dyrektywy, która regulować będzie standardy dotyczące chowu kurcząt trzymanych w celu produkcji mięsa. W tym momencie projekt prawny Dyrektywy nie został jeszcze opublikowany. Dyrektywa powstała między innymi w konsekwencji wyników Raportu Komitetu Naukowego ds. Zdrowia i Dobrostanu Zwierząt z 21 marca 2001 roku w sprawie dobrostanu kurcząt trzymanych w celu produkcji mięsa (broilerów), który twierdzi¸ że obecnemu systemowi produkcji kurcząt brojlerów, opartemu na szybkich przyrostach, nie towarzyszy „satysfakcjonujący poziom zdrowia i dobrostanu zwierząt”.
  • Światowy obrót pierza i puchu, trendy eksportowe oraz ochrona jakości surowca - S. Łukowiak
    Pierze - naturalny surowiec pozyskiwany z drobiu od lat, stosowany do celów użytkowych, głównie jako materiał wypełniający do wyrobów pościelowych. Praktyczne zastosowanie ma pierze drobiu wodnego (gęsie i kacze). Pierze posiada specyficzne właściwości wynikające z jego budowy, tj.: miękkości, sprężystości oraz doskonałe walory termoizolacyjne. Zalety te są wykorzystywane przez producentów wyrobów pościelowych, a w ostatnich latach także przez producentów mebli tapicerowanych.
  • Superdaun - puch gęsi to nasza specjalność - ARTYKUŁ PROMOCYJNY
    Firma SUPERDAUN posiada istniejący od 1987 roku własny zakład przetwórstwa uszlachetniania pierza w miejscowości Strychy woj. Lubuskie (ok. 60 km) od Gorzowa Wielkopolskiego. Od 1994 roku udziałowcem naszej spółki została renomowana w branży firma Eurasdaun Gmbh z Hamburga, od tego czasu nastąpił dynamiczny rozwój firmy z ukierunkowaniem na skup i przerób pierza polskiej gęsi białej pochodzenia wiejskiego i ubojowego.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę