Indeks cen żywności FAO obniżył się w czerwcu do 173,0 pkt. wobec 173,5 pkt. w maju (-0,3% m/m). Na nieznaczny spadek indeksu złożyły się niższe ceny produktów mlecznych (-11,9% m/m) i oleju roślinnego (-1,6% m/m) oraz wyższe ceny zbóż (+6,7% m/m), cukru (+4,2% m/m) i mięsa (+1,5% m/m). W ujęciu rocznym ceny zwiększyły się o 0,2%, co jest ich pierwszym wzrostem od maja 2018 r.
W strukturze danych na uwagę zasługuje silny wzrost cen zbóż wynikający w znacznym stopniu z istotnego pogorszenia perspektyw produkcji kukurydzy w USA ze względu na jej mniejsze zasiewy, które utrudniła niesprzyjająca pogoda. W danych warto odnotować także kontynuację wzrostu cen mięsa. Jest on w głównej mierze efektem pogłębiającego się deficytu mięsa w Azji Południowo-Wschodniej ze względu na rozprzestrzeniający się tam ASF (por. AGROmapa z 19.06.2019). Z kolei odnotowany w czerwcu znaczący spadek cen produktów mlecznych stanowi korektę po silnych wzrostach cen obserwowanych w poprzednich miesiącach, związanych z pogorszeniem perspektyw produkcji mleka w Nowej Zelandii.
Uważamy, że czerwcowy spadek cen żywności miał przejściowy charakter. Oczekujemy, że w kolejnych miesiącach światowe ceny żywności będą utrzymywać się w łagodnym trendzie wzrostowym wspierane przez rosnące ceny mięsa, zbóż oraz cukru. Przeciwny efekt będą miały naszym zdaniem niższe ceny produktów mlecznych oraz oleju roślinnego.
Credit Agricole Bank Polska S.A.