Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Następna dekada w globalnej produkcji świń

20 lipca 2021
Następna dekada w globalnej produkcji świń

Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny wzrośnie o 13% do 127 milionów ton metrycznych (Mt) do 2030 r., w porównaniu z poziomem podstawowym zredukowanym przez ASF w latach 2018-2020. Ogniska ASF w Azji będą nadal dotyczyły wielu krajów. We wczesnych latach prognozy największy wpływ będą wywieraly na Chiny, Filipiny i Wietnam. Przewiduje się, że epidemie ASF będą nadal utrzymywać globalną produkcję wieprzowiny poniżej poprzednich szczytowych poziomów do 2023 r., po czym oczekuje się, że będzie ona stale wzrastać w pozostałej części okresu prognozy.

Prognoza zakłada, że produkcja wieprzowiny w Chinach i Wietnamie zacznie rosnąć w 2021 r. i osiągnie poziom z 2017 r. do 2023 r. Większość wzrostu produkcji wieprzowiny w regionach dotkniętych ASF będzie wynikiem przesunięcia produkcji z ferm podwórzowych do większych, komercyjnych zakładów produkcyjnych. Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej nieznacznie spadnie, ponieważ oczekuje się, że obawy środowiskowe i społeczne ograniczą jej ekspansję. Rosja, czwarty co do wielkości producent wieprzowiny, prawie podwoiła produkcję w ciągu ostatniej dekady w odpowiedzi na zakazy importu i politykę wewnętrzną w zakresie restrukturyzacji i stymulowania produkcji. Przewiduje się zwiększenie produkcji o kolejne 10% do 2030 roku.

Przewiduje się, że światowe spożycie wieprzowiny wzrośnie do 127 mln ton w ciągu najbliższych dziesięciu lat i będzie stanowić 33% całkowitego wzrostu spożycia mięsa. W przeliczeniu na mieszkańca oczekuje się, że spożycie wieprzowiny nieznacznie wzrośnie w okresie objętym prognozą, podczas gdy jego spożycie spadnie w większości krajów rozwiniętych. Na przykład w Unii Europejskiej przewiduje się spadek, ponieważ zmiany w składzie populacji wpływają na skład diety, które będą faworyzować drób zamiast wieprzowiny; ten pierwszy jest nie tylko tańsza, ale postrzegany jako zdrowszy wybór.

Oczekuje się, że w krajach rozwijających się spożycie wieprzowiny na mieszkańca, które jest o połowę mniejsze niż w krajach rozwiniętych, nieznacznie wzrośnie w okresie objętym prognozą. Tempo wzrostu utrzymuje się w większości krajów Ameryki Łacińskiej, gdzie spożycie wieprzowiny na mieszkańca gwałtownie wzrosło, poparte korzystnymi cenami względnymi, które sprawiły, że wieprzowina jest jednym z ulubionych rodzajów mięs, podobnie jak drób, aby zaspokoić rosnący popyt ze strony klasy średniej.

Przewiduje się, że kilka krajów azjatyckich, które tradycyjnie spożywają wieprzowinę, zwiększy konsumpcję w przeliczeniu na mieszkańca, gdy ASF zostanie eradykowany.

 

polsus.pl


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę