aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Jednolita stawka 5% podatku VAT to atomowe paliwo rozwoju gastronomii w Polsce

23 grudnia 2021
Jednolita stawka 5% podatku VAT to atomowe paliwo rozwoju gastronomii w Polsce

Jednolita 5% stawka VAT na wszystkie usługi gastronomiczne to autentyczna i realna pomoc w pobudzeniu branż: gastronomicznej, hotelarskiej i eventowej.

W dniu 14 grudnia 2021 r. podczas konferencji prasowej w Sejmie posłowie koła Polskie Sprawy: Agnieszka Ścigaj, Zbigniew Girzyński, Andrzej Sośnierz i Paweł Szramka przedstawili projekt nowelizacji ustawy obniżającej stawkę VAT na usługi gastronomiczne z 23% do 5%.

Projekt ten powstał z inicjatywy i w porozumieniu z Zarządem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na czele z jej prezesem Jackiem Czauderną oraz Ruchem Społecznym Powszechnego Samorządu Gospodarczego reprezentowanym przez przewodniczącego dra Dariusza Grabowskiego. Przedstawili oni uzasadnienie oraz argumenty na rzecz obniżenia stawki VAT na usługi gastronomiczne do 5%.


Jednolita stawka 5% podatku VAT to atomowe paliwo rozwoju gastronomii w Polsce.


ASPEKT EKONOMICZNO-SPOŁECZNY - Obniżenie VAT w czasie pandemii i wysokiej inflacji umożliwi potanienie usług i obniżkę cen potraw oferowanych w restauracjach, barach, kawiarniach. Uczyni lokale gastronomiczne przystępnymi dla zmagających się z inflacją,ubożejących obywateli.Gastronomia ponownie stanie się dostępna dla polskich rodzin.Możliwe będą spotkania i imprezy okolicznościowe. Obniżenie VAT pozwoli,dzięki zwiększonym obrotom branży,podtrzymać a nawet zwiększyć zatrudnienie i płace pracowników. Należy tu pamiętać, że pracę w gastronomii w ostatnim czasie straciło ponad 200 tysięcy osób.

 


ASPEKT PODATKOWY - Obniżenie VAT uczyni nieopłacalnym unikanie fiskalizacji obrotów poprzez niewystawianie paragonów kasowych i faktur przez nieuczciwych właścicieli punktów gastronomicznych. Według Ministerstwa Finansów obniżenie z 23%do 5% stawki VAT w gastronomii spowoduje ubytek wpływów podatkowych o około 1,5 mld złotych. Naszym zdaniem straty z powodu „szarej strefy” w tej branży przekraczają 8 mld złotych. Zatem korzyść dla fiskusa z obniżenia VAT będzie ewidentna.


ASPEKT BIZNESOWY - Gastronomia w dobie kryzysu jest papierkiem lakmusowym stanu i potencjału polskiej małej i średniej przedsiębiorczości. W ciągu ostatniego roku zbankrutowało ponad 8 tysięcy punktów gastronomicznych. Co gorsza, im większy lokal i większy pracodawca-tym bardziej podatny na bankructwo. A przecież ta branża daje zatrudnienie około milionowiludzi. Dziś pozbawiona oszczędności, bez dostępu do taniego kredytugastronomia wegetuje.Obniżka VAT-u jest koniecznością i obowiązkiem rządzących.


Pod projektem nowelizacji bardzo szybko podpisało się 37 posłów z różnych kół i ugrupowań politycznych. Dali dowód dojrzałości i odpowiedzialności. Za to im dziękujemy. Teraz do Marszałek Sejmu należy wprowadzenie nowelizacji pod obrady i jak najszybsze uchwalenie nowego prawa. A naszym obowiązkiem jest dopilnować, by taksię stało poprzez przypominanie o tym lokalnym posłom i politykom.


Co wniesie ta zmiana?

-niższe ceny dla naszych Gości czyli spowolnienie inflacji
-poprawępłaci wzrost zatrudnieniaw gastronomii

-uszczelnienie fiskalizacji transakcji

-odzyskanie prestiżu zawodu

-zwiększenie wpływów podatkowych do budżetu państwa i budżetów samorządów terytorialnych

 


Posłowie i posłanki, którzy podpisali się pod projektem ustawy 5% VAT dla gastronomii to:


INICJATORZY

•Girzyński Zbigniew
•Ścigaj Agnieszka
•Szramka Paweł
•Sośnierz Andrzej
•Bartoszewski Władysław Teofil
•Bejda Paweł
•Grzyb Andrzej
•Klimczak Dariusz
•Krajewski Stefan
•Lubczyk Radosław
•Maliszewski Mirosław
•Paszyk Krzysztof
•Protasiewicz Jacek
•Sawicki Marek
•Siekierski Czesław
•Tomczak Jacek
•Żelazowska Bożena
•Bukowiec Stanisław
•Michałek Iwona
•Sroka Magdalena
•Wypij Michał
•Gill-Piątek Hanna
•Gramatyka Michał
•Hennig-Kloska Paulina
•Maksymowicz Wojciech
•Mucha Joanna
•Suchoń Mirosław
•Zalewski Paweł
•Zimoch Tomasz
•Berkowicz Konrad
•Dziambor Artur
•Kamiński Krystian
•Kulesza Jakub
•Sośnierz Dobromir
•Tuduj Krzysztof
•Urbaniak Michał
•Winnicki Robert


Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę