Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jak najtaniej wyprodukować kilogram mięsa?

5 października 2023
Jak najtaniej wyprodukować kilogram mięsa?

W jaki sposób najtaniej wyprodukować kilogram mięsa, czyli na co zwrócić uwagę, by produkować ekonomicznie -  to temat przewodni konferencji trzodowych, jakie odbyły się w Jachrance oraz Luboniu. Ponad 250 hodowców oraz eksperci z firm De Heus, Choice Genetics oraz Lallemand rozmawiało na temat przyszłości hodowli i wyzwań, wpływających na rentowność produkcji.

Dbałość o dobry start prosiąt

By zadbać o ekonomikę produkcji z pewnością należy zadbać o prosięta i zwiększenie ich naturalnej odporności - opowiadała Monika Wachowiak z Lallemand. Cykl produkcyjny generuje wiele stresu dla lochy, który to będzie miał bezpośredni wpływ na jej zdrowie
i wydajność. Dlatego należy zapewnić dobry start prosiętom, zwiększając ich naturalną odporność i dbając o lochę. To locha ma bowiem duży wpływ na zdrowie i rozwój prosiąt, m.in. poprzez swoją genetykę, odżywianie, stres czy też witalność po urodzeniu.

W trosce o prosięta warto także dawkować odpowiednie prestartery. Prestartery dla prosiąt to nie tylko sposób na poprawienie kondycji zwierząt, ale też opłacalne rozwiązanie ekonomiczne. Efektywniejsze wykorzystanie paszy zmniejsza bowiem przeznaczane na nią środki finansowe. Zastosowanie prestarterów dla prosiąt dodatkowo pozwala na płynniejsze przejście młodych zwierząt na pobieranie pasz stałych. Ogranicza także konieczność stosowania preparatów mlekozastępczych oraz sztucznych macior. Prestartery dla prosiąt zwiększają również szanse na odchów najsłabszych prosiąt.

Czy prestartery dla prosiąt bez cynku mogą stanowić odpowiedni zamiennik? 

- Oczywiście. Prestartery De Heus zawierają kompozycję "Immuno Win", czyli specjalnie opracowany zestaw składników, który hamuje rozwój patogennej mikroflory
w jelitach prosiąt oraz wspiera rozwój układu odpornościowego, co zmniejsza ryzyko infekcji
i biegunki. Dzięki temu prosięta rosną i rozwijają się zdrowe
– mówi Bartosz Radoszewski, kierownik produktu ds. trzody chlewnej De Heus.

- Poza tym, przejście na bezcynkowe prestartery może być elementem ogólnego dążenia do zrównoważonej produkcji zwierzęcej, poprzez zmniejszenie wpływu na środowisko
i ograniczenie negatywnych efektów wykorzystania cynku w paszach w odchowie zwierząt

– dodaje.

Dbałość o prosięta ta także profilaktyka zdrowotna. O wpływie chorób na wynik produkcyjny, ale i sposobach zapobiegania i leczenia opowiadał podczas konferencji lek. wet. Paweł Wróbel.

Właściwy mikroklimat to podstawa

Dla zdrowia i kondycji świń, a więc i portfela hodowców bardzo ważne jest zapewnienie właściwej strefy komfortu zwierzętom.

- By prawidłowo zarządzać stadem niezbędna jest codzienna obserwacja zwierząt. Zachowania zwierząt powiedzą nam wszystko, np. czy jest im ciepło, zimno czy pojawiło się zjawisko kanibalizmu lub inne czynniki stresowe – wylicza Jakub Kempa, ekspert ds. trzody chlewnej
De Heus. 

- Warto pamiętać, by wentylować chlewnię tak wolno, jak jest to możliwe i oczywiście zapobiegać przeciągowi. Suma temperatury i wilgotności nie powinna przekraczać 95. Najczęstsze problemy z mikroklimatem związane są ze zbyt dużymi wentylatorami, zbyt mocną wentylacją, przerywaną pracą wentylatorów, wlotami powietrza wymuszonymi przez wiatr czy też małą powierzchnią wlotów świeżego powietrza – dodaje Kempa.

Ponadto m.in. o hodowli precyzyjnej, remoncie stada oraz potencjale genetycznym jako źródle opłacalnej produkcji opowiadał Stanisław Niemyjski z Choice Genetics, a Jakub Kowalski, kierownik sekcji zakupu zbóż De Heus przedstawił analizę rynku surowców paszowych.

Zdaniem hodowców…

- Masa praktycznej wiedzy do wykorzystania na fermie, koledzy po fachu, z którymi mogę porozmawiać o problemach z trzodą i sposobach na nie oraz trochę odpoczynku od codziennej rutyny – to atuty spotkania, dlatego za rok znów przyjadę – deklaruje pan Mateusz, hodowca i uczestnik konferencji.

- Okazało się że jednak nie wiem wszystkiego o świniach. Wiem, jakie błędy popełniłem i wiem, jak z nimi pracować – cieszy się z dobrze spędzonego czasu pan Piotr, hodowca trzody chlewnej.

 ***

Konferencja trzodowa to wydarzenie organizowane przez firmę De Heus we współpracy
z firmami Choice Genetics oraz Lallemand. Spotkania zgromadziły hodowców i ekspertów
z całej Polski. Ich celem była wymiana wiedzy i doświadczeń dla wspólnego rozwoju rynku trzody chlewnej w Polsce.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę