A_BIO_AGRO_950

Fonterra wskazuje trendy na rynku

23 marca 2017
Fonterra wskazuje trendy na rynku

Fonterra w swoich sprawozdaniach wskazuje na nowe czynniki wpływające na handel i produkcję mleka. Nowozelandczycy wskazują na cztery obszary: zmiany klimatyczne, budzący się nacjonalizm, efektywność produkcji i wskaźniki socjoekonomiczne.

W pierwszej grupie oznaczonej jako zmiana warunków klimatycznych wskazują, że produkcja żywności generuje 30% emisji CO2, ale degradacja ziemi sięga już 20% areału. W grupie nazwanej nacjonalizm wskazują na: niepewność co do warunków działania jaką wywołuje budzący się nacjonalizm. Przekłada się on bowiem na podnoszenie instrumentów protekcjonizmu co zagraża swobodnej wymianie towarów na arenie międzynarodowej. Nacjonalizm i protekcjonizm wpływają na rozchwianie cenowe.

Wśród czynników socjoekonomicznych podkreślają, że produkcja żywności zapewnia 40% globalnego zatrudnienia i generuje 10% wydatków konsumenckich. Jednocześnie wciąż 1/3 żywności jest marnotrawiona. Produkcja mleka zajmuje natomiast 20% powierzchni wykorzystywanej rolniczo.

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę