Władze Filipin przekazały oficjalne powiadomienie do WTO o zawieszeniu importu mięsa drobiowego z Brazylii. Decyzję o zamknięciu granic dla brazylijskiego drobiu poparto obawami związanymi z zagrożeniem COVID – 19.
Przypominamy, że Filipiny zablokowały Brazylię z powodu niedawnych doniesień chińskich władz o wykryciu w południowym mieście Shenzhen obecności koronawirusa na powierzchni mrożonych skrzydełek kurczaka pochodzenia brazylijskiego.
Filipińskie władze wskazały także, że przesłanką do nałożenia blokady eksportu dla brazylijskich zakładów, poza wynikami z chińskich kontroli, są doniesienia o dużej skali zakażeń COVID – 19 wśród pracowników brazylijskich firm mięsnych, co budzi obawy odnośnie standardów sanitarnych i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów.
Filipiński Departament Rolnictwa wszczął w tej sprawie dochodzenie. Dla handlu w skali globalnej może to się okazać istotne, ponieważ 20 proc. mięsa importowanego na rynek filipiński trafia z Brazylii. Istnieje szansa, że na kłopotach Brazylijczyków skorzysta znów konkurencja.
Filipiny są, po Wielkiej Brytanii, drugim największym odbiorcą mięsa drobiu wyprodukowanego w Unii Europejskiej. W pierwszym półroczu unijne firmy wysłały na Filipiny w sumie 106,9 tys. ton mięsa drobiowego, co oznacza wzrost o 13,4 proc. porównując r/r. Całkowity wywóz mięsa drobiowego z UE do państw trzecich (nie wliczając UK) wyniósł w analizowanym okresie 829,1 tys. ton.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz