fot. Marek Kozak, ppr.pl
BIOFACH 2025, światowe wiodące targi żywności ekologicznej, które odbyły się w Norymberdze od 11 do 14 lutego, ponownie zgromadziły międzynarodową społeczność ekologiczną, ukazując różnorodność i innowacyjność sektora. W wydarzeniu uczestniczyło około 2 300 wystawców z 94 krajów, prezentując szeroką gamę produktów i rozwiązań ekologicznych.
Tegoroczny kongres odbywał się pod hasłem “Yes, we do! How to effect change in the organic food segment”, skupiając się na aktywnym kształtowaniu zmian w obliczu globalnych wyzwań. W ramach kongresu odbyło się 171 sesji, podczas których omawiano rozwój rynku, trendy oraz najlepsze praktyki w branży ekologicznej.
Polska powinna być jednym wielkim gospodarstwem ekologicznym.
W obliczu zalewających Europę tanich artykułów rolnych bz Ukrainy i zbliżającej się unmowy z MERCOSUR jasnym i oczywistym kierunkiem utrzymania polskich gospodarstw rolnych i uchronieniem rolników przed falą bankructw, jest niewątpliwie rozwój produkcji żywności BIO/EKO i rozwój produkcji ekologicznej. Wydaje się że to jedyna droga do zachowania naszego dzidzictwa kulturowego jakim jeszcze są rodzinne gospodarstw rolne. Aby tak się stało potrzebne są inwestycje i wsparcie resortu rolnictwa w określonych programach dofinansowywania produkcji ekologicznej. Jak do tej pory decydenci w ministerstwie rolnictwa nie widzą takiej potrzeby i wydają na wsparcie produkcji ekologicznej zaledwie 30 milionów rocznie. Aby mieć wyrobiony pogląd jak mała jest to skala, wystarczy wspomnieć, że samorząd Bawarii wyda tylko w tym roku na pomoc dla niemieckich gospodarstw rolnych ponad 12 milionów EUR, co stanowi ponad 50% więcej niż wydatki rządu polskiego na wsparcie produkcji ekologicznej w całym kraju.
Polskie stoisko narodowe przyciągnęło uwagę międzynarodowej publiczności swoją różnorodnością i jakością prezentowanych produktów ekologicznych. Organizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) stoisko “Poland Tastes Good” gościło 25 rodzimych producentów, oferujących szeroką gamę certyfikowanej żywności ekologicznej.
Wśród prezentowanych produktów znalazły się m.in.:
• Świeże i mrożone owoce oraz warzywa
• Owoce liofilizowane i suszone
• Proszki owocowe
• Soki i dżemy
• Miody i produkty pszczele
• Przetwory z karpia
• Przetwory zbożowe (gryczane, jaglane, kukurydziane)
• Przetwory z roślin strączkowych
• Makarony
• Herbaty, zioła i przyprawy
• Kawy
• Słodycze
Obecność polskich firm na tak prestiżowym wydarzeniu świadczy o rosnącym znaczeniu polskiego sektora ekologicznego na arenie międzynarodowej. Wiceminister rolnictwa, Stefan Krajewski, który uroczyście otworzył polskie stoisko, podkreślił: “Cieszę się, widząc, że polska żywność ekologiczna cieszy się takim uznaniem. To potwierdza jej wysoką jakość i konkurencyjność na rynkach międzynarodowych”.
Wśród wystawców znaleźli się przedstawiciele takich firm jak Bifix, ESKA, Gospodarstwo Rybackie “Zawólcze”, Corpo, LollyPolly, Janex, Quadrum Foods, Herbar, BIMIZ, Bromex, Celiko, Gruppa Organic, Profesjonal, Gospodarstwo Pasieczne “Sądecki Bartnik”, Fresh Fruit, Polska Izba Żywności Ekologicznej, MLB Biotrade, Berries Polska, HerbaNordPol, MDR Healthy Food, Polbioeco, Naturfrut, Tabit i Quba Caffe.
Obecność na targach BIOFACH 2025 nie tylko umożliwiła polskim producentom nawiązanie nowych kontaktów biznesowych, ale także wzmocniła rozpoznawalność polskich marek na rynkach europejskich i światowych. Dzięki takim inicjatywom polska żywność ekologiczna zyskuje coraz większe uznanie wśród międzynarodowych konsumentów, potwierdzając swoją wysoką jakość i konkurencyjność.
Jednym z kluczowych tematów były trendy na 2025 rok, w tym “Next-level Plant-based” oraz “We, Myself and I”. Pierwszy z nich odnosi się do dynamicznego rozwoju roślinnych alternatyw, które łączą smak z zrównoważonym podejściem. Drugi trend podkreśla konflikt między idealizmem a hedonizmem konsumentów, gdzie cena i różnorodność dominują w decyzjach zakupowych, mimo utrzymującej się potrzeby transparentności i świadomości ekologicznej producentów.
Polska żywność ekologiczna również cieszyła się dużym uznaniem na targach, potwierdzając swoją wysoką jakość i konkurencyjność na rynkach międzynarodowych. Obecność polskich producentów świadczy o rosnącym znaczeniu naszego kraju w globalnym sektorze ekologicznym.
BIOFACH 2025 nie tylko ukazał aktualne osiągnięcia branży, ale także zainspirował do dalszych działań na rzecz zrównoważonej przyszłości. Spotkania, dyskusje i prezentacje podczas targów podkreśliły potrzebę współpracy oraz ciągłego poszukiwania innowacyjnych rozwiązań w obliczu współczesnych wyzwań.
Dla tych, którzy chcieliby poczuć atmosferę tegorocznych targów, dostępne jest podsumowanie w formie wideo:
autor: Marek Kozak, ppr.pl