Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Apel do wykonujących opryski

30 marca 2018
Apel do wykonujących opryski

Jak wynika z obserwacji i doświadczeń na przestrzeni minionych lat, praca w rolnictwie jest nadal bardzo często wykonywana w sposób niebezpieczny dla życia i zdrowia zarówno dla samych rolników, jak i członków ich rodzin oraz osób postronnych. Do niebezpiecznych prac należy tu zwłaszcza wykonywanie oprysków środkami ochrony roślin. Niestosowanie się do zasad podanych w ulotce preparatu chemicznego, grozi zatruciem organizmu, skażeniem środowiska i wytruciem pożytecznych owadów, w szczególności pszczół.

Dlatego apelujemy: czytajcie instrukcje i ulotki stosowania środków ochrony roślin oraz wykonujcie zabiegi opryskiwania swoich plantacji, zgodnie z zawartymi w nich zaleceniami. Stosując środki ochrony roślin, pamiętajcie, by używać ich wieczorem, wówczas najbardziej toksyczne substancje zdążą się rozłożyć. Jeśli oprysk chemiczny zostanie wykonany rano, wówczas szczyt ich działania przypadnie na największą aktywność roślin miododajnych, a tym samym powstanie zagrożenie wytrucia pszczelich rodzin.

 W razie wątpliwości zawsze możecie zasięgnąć porady w Ośrodkach Doradztwa Rolniczego jak i w Inspektoratach Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Pamiętajcie o tym, że środki ochrony roślin, dostając się do naszego organizmu odkładają się w nim, a choroby takie jak astma, egzemy skórne, nowotwory, które nam zagrażają, mogą ujawnić się po kilku lub kilkunastu latach.

Kierując te słowa do wykonujących chemiczne opryski, wyrażamy przekonanie, iż przypomnienie o niebezpieczeństwach i zagrożeniach podczas stosowania środków ochrony roślin, wywoła refleksje w waszej świadomości, wpłynie na wyobraźnię i zwiększenie uwagi, a jednocześnie przyniesie satysfakcję z bezpiecznie wykonanej pracy.

Wytrucie pszczół niesie za sobą bardzo dotkliwe skutki rozłożone w czasie.

Wobec ustalonych sprawców zatruć stosuje się wysokie kary i utratę dopłat bezpośrednich, ale dużo ważniejsze są skutki długookresowe, jakie dotyczą całej populacji ludzi.

Wymieranie pszczół prowadzi do stałego spadku produkcji miodu i wyrobów pszczelarskich wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym, takich jak: pyłek kwiatowy, propolis, mleczko pszczele czy wosk pszczeli.

Ponieważ aż 1/3 żywności powstaje dzięki zapylaniu roślin właśnie przez te owady, nie tylko warzyw, owoców i kwiatów łąkowych, ale także upraw rolniczych, które są ważnym elementem pożywienia zwierząt i ludzi, wyginięcie pszczół może uniemożliwić naturalny proces produkcji roślinnej.

Skutki zatrucia pszczół są nieodwracalne dla nich samych, powodują u nich zmiany fizjologiczne, zakłócają ich zdolności do orientacji, uczenia się, zaburzają ich proces odżywiania i rozrodu, co nieuchronnie prowadzi do degradacji rojów i uniemożliwia odbudowę zdrowych rojów.

 

dodr.pl / KRUS OR Wrocław


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę