Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żywność drożeje

28 lutego 2012
FAMMU/FAPA poinformowała, że wskaźnik cen żywności FAO wzrósł w styczniu tego roku o 2 proc. Jest to tłumaczone przede wszystkim wpływem niekorzystnych warunków pogodowych w kilku rejonach świata - przede wszystkim w Ameryce Południowej i Europie - oraz obawami o ograniczenie eksportu z krajów WNP.

Wzrosty cen odnotowano we wszystkich grupach towarowych. Wskaźnik cen żywności wyliczony dla stycznia wyniósł 214 punktów, pomimo wzrostu w stosunku do grudnia ub.r. oznacza to poziom indeksu o 7 proc. niższy w porównaniu ze styczniem zeszłego roku.
W grudniu indeks cen żywności FAO spadł, z powodu dużej obniżki cen zbóż, cukru i produktów oleistych, natomiast ceny mięsa i wyrobów mleczarskich w ostatnim miesiącu 2011 r. były stabilne.
Indeks osiągnął wartość 211 punktów, czyli o 2,37 proc. mniej niż w listopadzie 2011 r. i był o 11,23 proc. niższy niż w lutym 2011 r., gdy znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt. Wartość indeksu w grudniu 2011 r. był o prawie 5,5 proc. niższy niż rok wcześniej.
Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę