Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, wg szacunków FAO w 2014 r. handel światowy wieprzowiną wzrośnie o 2 proc., do poziomu 7,5 mln t. Znaczący wpływ na jego rozwój ma większe zapotrzebowanie zgłaszane przez największych światowych importerów .
W br. obserwujemy wzrost popytu na wieprzowinę na rynkach chińskim oraz meksykańskim. Dodatkowo wpływ na obecną sytuację mają również przypadki zachorowań trzody chlewnej na epidemiczną biegunkę świń w Stanach Zjednoczonych, Japonii i Korei Płd. W wyniku tego nastąpił spadek produkcji w wymienionych krajach. Co ciekawe, z danych FAO wynika, że mimo mniejszej produkcji, w I poł. br. eksport wieprzowiny z USA zwiększył się o 7 proc..
Podobnie jak w przypadku wołowiny, beneficjentem rosyjskiego embarga, które objęło m.in. UE, USA, Kanadę i Australię, została Brazylia. W II kw. br. brazylijski eksport do Rosji zwiększył się o 1/3 w porównaniu do tego samego okresu 2013 r.