biogaz_09_2025

Więcej procent!

5 stycznia 2016
Ale trudności z wywiązywaniem się z zawartych w tym sezonie kontraktów to nie jedyne zmartwienie producentów rzepaku. Bolączką – i to coroczną – są parametry mówiąc delikatnie, „obowiązujące” na naszym rynku. Wszystko rozbija się o wilgotność i procenty. A właściwie dwa.

Firmy skupujące rzepak od polskich producentów wymagają, aby wilgotność nasion nie przekraczała 7%. Tymczasem na Zachodzie Europy – jakby nie było u naszych unijnych partnerów – bariera wynosi 9%.

Edward Folęga – rolnik ze wsi Lesniczówka "Polskie normy okreslają parametry dla zbóż i rzepaku. Jednak odbiorcy w indywidualnych umowach zastrzegają sobie inne parametry i od nich uzależniają cenę".

Bernard Marks – rolnik z Ligoty Krapkowickiej "2% na masie towarowej to jest bardzo dużo. A przy 9% rzepak normalnie się przchowuje, nawet dłuższy czas".

Edward Folęga – rolnik ze wsi Lesniczówka "Różnica 2% jest istotna. To się przekłada na cenę. 2% to cena niższa, za ten sam rzepak".

2% czyni więc wielką różnicę. W skali całego roku to nawet o 50 mln złotych mniej – ocenia Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku. Ale perspektyw na zmiany nie widać.

Mariusz Olejnik – prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku "Zwracaliśmy uwagę zakładom tłuszczowym, napisaliśmy wniosek do UOiK-u o nierównym traktowaniu. O tym, że podstawą do ustalania cen transakcyjnych jest giełda MATIF a na niej właśnie jest ten parametr 9%. To nie dało żadnego efektu".

W tej sytuacji wysokie ceny skupu to marne pocieszenie...


POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę