biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Warzyw ciągle jemy mniej niż na zachodzie

3 grudnia 2015
Tradycyjne polskie buraki czy kapusta są w odwrocie. Producentom opłaca się uprawiać pomidory, ogórki i wszystko do mrożenia - informuje "Puls Biznesu".
Jak wylicza gazeta, w ostatnich latach, jeśli idzie o konsumpcję, najmocniej traciły tradycyjne polskie warzywa: buraki, kapusta, marchew i cebula.

- To efekt większego wyboru świeżych warzyw oraz przetworów - wskazuje Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak dodaje, Polacy coraz częściej szukają też nowych smaków i próbują warzyw jeszcze niedawno niedostępnych w sklepach.

Analityk BGŻ Mariusz Dziwulski zwraca z kolei uwagę m.in. na wzrost zamożności konsumentów i zmianę ich stylu życia.

Jak wskazuje, w ostatnich latach tendencje wzrostowe widać w konsumpcji warzyw mrożonych. - Ale wciąż ich spożycie jest niskie w porównaniu z zachodnimi krajami UE, więc można przypuszczać, że w kolejnych latach te różnice będą się wyrównywać - mówi.

Według Dziwulskiego rosnąć może też konsumpcja świeżych warzyw, takich jak pomidory i ogórki szklarniowe.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę