Bank Gospodarki Żywnościowej, na podstawie informacji Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) podał, że producenci przetworów warzywnych w wielu krajach europejskich wskazują na mniejszą podaż niektórych warzyw do przetwórstwa.
Zbiory groszku w Wielkiej Brytanii, czyli w regionie o największej koncentracji jego produkcji w Europie, będą aż o 35 proc. niższe niż oczekiwano. Zbiory w Belgii, Holandii czy też Francji (również istotnych obszarów dla produkcji tego warzywa) mają być natomiast o 5-10% niższe od prognozowanych wcześniej.
Mniejsze niż oczekiwano mają być również zbiory fasoli w Belgii czy też Wielkiej Brytanii - o 20-25 proc., natomiast we Francji i Holandii z powodu niższych plonów - o 10-15 proc.
Braki w podaży tych warzyw mogą odbić się również negatywnie na wielkości produkcji mrożonek z tych warzyw, a to z kolei na wzrostach ich cen. Wzrosty te można było obserwować również na przestrzeni ostatniego roku. Zgodnie z danymi Foodnews, ceny mrożonego groszku i fasolki na rynku europejskim zwiększyły się w relacji rok do roku o około 0,10 euro/kg i kształtują się obecnie (29.10) na poziomie odpowiednio 0,75 i 0,60 euro/kg.