Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tłuszcze i oleje zaczęły drożeć

12 listopada 2014
Bank Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że od kwietnia do września światowe ceny olejów i tłuszczów wykazywały tendencje spadkowe. W okresie tym opracowany przez FAO indeks cen tych surowców obniżył się z 199 pkt. do 162 pkt.
W październiku sytuacja się zmieniła. Indeks FAO wyniósł 163,7 pkt. (oznacza to, że w miesiącu tym przeciętne ceny olejów i tłuszczów były o blisko 64 % wyższe od średniej z lat 2002-2004), czyli w stosunku do września jego wartość zwiększyła się o 1,6 pkt. (1 %). Niemniej, w porównaniu z październikiem 2013 r. wciąż była niższa o ponad 24 pkt. (13 %).

Do przerwania spadków cen w największym stopniu przyczynił się olej palmowy. Powodem drożenia tego surowca było spowolnienie produkcji w Malezji i Indonezji oraz ożywienie popytu importowego.
Podwyżki cen odnotowano również w przypadku słonecznika, co jest konsekwencją mniejszych niż oczekiwano zbiorów w Basenie Morza Czarnego.

Jedynie olej sojowy w dalszym stopniu taniał, co było związane ze spodziewaną dużą jego dostępnością.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę