Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Szparagów będzie mniej

3 grudnia 2015
Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a teraz zimnych nocy i deszczy.
Zdaniem prezesa zarządu Polskiego Związku Producentów Szparaga Mariana Jakobsze w Polsce warzywa te uprawiane są na powierzchni ok. 2 tys. hektarów. Najwięcej upraw jest w Wielkopolsce i na Dolnym Śląsku, ale też sporo na Opolszczyźnie i Pomorzu.
- Producentów szparagów przybywa. W ostatnim czasie są to często wielkoobszarowe gospodarstwa z udziałem kapitału zagranicznego, niemieckiego czy holenderskiego - powiedział Jakobsze. Dodał, że obcokrajowcy decydują się na takie inwestycje ze względu na niższe koszty produkcji, przede wszystkim tańszą siłę roboczą.
Z informacji producentów wynika, że w tym roku za białe szparagi pierwszej klasy trzeba zapłacić w sklepie 9-14 zł za pęczek, drugiej klasy ok. 8 zł, a za zielone od 9 do 12 zł, w zależności od klasy.
Według plantatorów tegoroczne zbiory będą krótsze i mniejsze m.in. przez dłuższą zimę. Jakobsze podał, że zamiast zacząć zbiory po 22 kwietnia, jak co roku, rozpoczął dopiero po 1 maja. Sezon trwający zwyczajowo do 24 czerwca będzie więc krótszy o niemal dwa tygodnie. - Nie nadrobimy już tej straty - uznał.
Także zdaniem Zygmunta Hinka z gospodarstwa w Starych Budkowicach (Opolskie), który prowadzi ekologiczną uprawę szparagów, plony w tym roku będą niższe.
Jolanta Lehmann z 60-hektarowego gospodarstwa rolnego w Ptakowicach (Opolskie) zaznaczyła, że wpływ na wysokość zbiorów ma też obecna aura. W gospodarstwie w Ptakowicach przez padające w ostatnich dniach deszcze i zimne noce zbiory wynoszą ok. 4 ton szparagów dziennie, zamiast 16-17 ton.
W ocenie Lehmann od trzech lat rośnie spożycie szparagów w Polsce. Gospodarstwo w Ptakowicach wprawdzie większość swojej produkcji wysyła do Niemiec, ale z roku na rok rośnie też liczba indywidualnych odbiorców z kraju.
Producenci zaznaczają, że uczą Polaków jedzenia tego warzywa, propagując przy każdej okazji wiedzę o nim. Namawiają np. restauratorów do wprowadzania dań ze szparagami do karty i podpowiadają, jak je przyrządzać. - Coraz popularniejsze jest np. marynowanie szparagów, tak jak to się robi z ogórkami - stwierdził Jakobsze.


POWIĄZANE

Jak co tydzień, amerykański Departament Rolnictwa (USDA) publikuje swoje raporty...

Nowy unijny budżet na lata 2028–2034 to prawdziwy cios dla polskiej wsi. Polska ...

Kierowane przez Stefana Krajewskiego (PSL) ministerstwo rolnictwa forsuje projek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę