Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, według prognoz ekspertów Międzynarodowej Rady Zbożowej z końca kwietnia br., światowy eksport soi w bieżącym sezonie 2013/14 przekroczy 108 mln t i będzie o 11 proc. wyższy w porównaniu do sezonu poprzedniego.
Eksperci Rady spodziewają się, że rekordowo dużo soi zaimportują Chiny (68 mln t, tj. o 14 proc. więcej niż w sezonie 2013/14). W ciągu pierwszych 7 miesięcy bieżącego sezonu przywóz soi do Państwa Środka zwiększył się aż o 33 proc. r/r, do 39,3 mln t). Od kilku tygodni jednak Chiny zgłaszają mniejsze zapotrzebowanie na soję, co ma związek m.in. z wysokimi obecnie zapasami tego surowca. Dodatkowo, w Państwie Środka wyhamowuje wykorzystanie śruty sojowej w sektorze drobiu (ptasia grypa) oraz w sektorze trzody chlewnej (konkurencja ze strony tańszego mięsa z importu).
W przypadku UE eksperci Rady oczekują, że import soi w bieżącym sezonie 2013/14 będzie o 3 proc. wyższy niż w sezonie poprzednim i wyniesie 12,4 mln t. Większemu importowi soi sprzyjają wolniejsze od oczekiwań dostawy śruty sojowej z Ameryki Południowej, korzystne marże na przerobie soi i duży popyt zgłaszany m.in. przez sektor drobiu.