A_BIO_AGRO_950

Spadek popytu na wołowinę w Grecji

5 stycznia 2016
Kryzys w Grecji oraz zmniejszenie liczby turystów przyczyniły się do spadku importu mięsa wołowego do tego kraju - podaje FAMMU/FAPA.
Grecki klimat oraz ukształtowanie terenu nie sprzyjają rozwojowi produkcji bydła. Od 2006 roku produkcja mięsa wołowego w tym kraju stale się obniżała, rósł za to import wołowiny z innych państw Wspólnoty. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. Grecy sprowadzili łącznie 76,7 tys. ton świeżej oraz mrożonej wołowiny, tj. o 4,5 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2009 roku.

Francja pozostała największym dostawcą tego gatunku mięsa do Grecji, i to pomimo 7 proc. spadku wysyłek do 41,9 tys. ton. Dostawy z Niemiec pozostały na niezmienionym poziomie około 10,7 tys. ton, natomiast z Holandii i Włoch wzrosły po około 12 proc. do poziomu odpowiednio 9,7 tys. ton oraz 7,8 tys. ton.

Grecy są tylko w 32 proc. samowystarczalni w mięso wołowe. W 2009 roku produkcja tego gatunku mięsa w Grecji wyniosła 56,6 tys. ton wołowiny. Do 2014 roku produkcja wołowiny w Grecji obniży się prawdopodobnie o dalsze 2,4 proc. do 55,2 tys. ton.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę