Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Spada indeks światowych cen żywności

5 stycznia 2016
Jak podaję eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej, opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności w maju br. obniżył się wobec kwietnia br. o około 4 proc. (9 punktów) i ukształtował na poziomie 204 punktów. Oznacza to wartość najniższą od września 2011 roku i 14-procentowy spadek w stosunku do historycznego rekordu odnotowanego w lutym 2011 roku.
Spadek wartości indeksu był konsekwencją obniżki cen większości surowców. W ujęciu miesięcznym nabiał potaniał o 12 proc., cukier o 9 proc., natomiast o oleje i tłuszcze blisko 7 proc. Nieznacznie, bo o ok. 1 proc. obniżyły się ceny zbóż i mięsa.

Indeks światowych cen olejów i tłuszczów w maju 2012 roku osiągnął poziom 234 punktów, co oznacza spadek w ujęciu miesięcznym aż o 17 punktów. Według FAO, wśród przyczyn obniżki cen można wskazać spadek cen ropy naftowej oraz obawy o spowolnienie popytu importowego w związku z niepewną sytuacją makroekonomiczną m.in. w UE.

Mimo że wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów od miesięcy kształtuje się na wysokich poziomach, w maju br. była ona niższa o 10 proc. w odniesieniu do analogicznego okresu w 2011 roku.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę