Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Skąd to mięso?

5 stycznia 2016
Mięso wieprzowe, drobiowe i jagnięcina sprzedawane w krajach UE będą musiały obowiązkowo być zaopatrywane w oznaczenia wskazujące na kraj pochodzenia. Takie przepisy od ośmiu lat obowiązują w przypadku wołowiny i cielęciny.

Decyzja w sprawie znakowania mięsa została podjęta podczas spotkania szefów resortów zdrowia krajów unijnych. Ministrowie nie zgodzili się za to na zaopatrywanie mięsa w etykiety opisujące sposób uboju. Przypomnijmy, że wniosek w tej sprawie skierowali do Komisji Europejskiej deputowani do Parlamentu Europejskiego. Członkom PE chodziło bowiem o to, aby w UE nie było sprzedawane mięso ze zwierząt, które zabija się w rytualny sposób, czyli bez ogłuszania. Przeciwni temu stanowisku byli głównie przedstawiciele społeczności muzułmańskiej i żydowskiej, gdzie obowiązują religijne nakazy dotyczące zabijania zwierząt, wykluczające ogłuszanie. Prawdopodobnie za kilka lat w UE zostaną wprowadzone przepisy dotyczące oznakowania ze względu na kraj pochodzenia wszystkich produktów spożywczych, nie tylko surowego mięsa.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę