biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Skąd to mięso?

5 stycznia 2016
Mięso wieprzowe, drobiowe i jagnięcina sprzedawane w krajach UE będą musiały obowiązkowo być zaopatrywane w oznaczenia wskazujące na kraj pochodzenia. Takie przepisy od ośmiu lat obowiązują w przypadku wołowiny i cielęciny.

Decyzja w sprawie znakowania mięsa została podjęta podczas spotkania szefów resortów zdrowia krajów unijnych. Ministrowie nie zgodzili się za to na zaopatrywanie mięsa w etykiety opisujące sposób uboju. Przypomnijmy, że wniosek w tej sprawie skierowali do Komisji Europejskiej deputowani do Parlamentu Europejskiego. Członkom PE chodziło bowiem o to, aby w UE nie było sprzedawane mięso ze zwierząt, które zabija się w rytualny sposób, czyli bez ogłuszania. Przeciwni temu stanowisku byli głównie przedstawiciele społeczności muzułmańskiej i żydowskiej, gdzie obowiązują religijne nakazy dotyczące zabijania zwierząt, wykluczające ogłuszanie. Prawdopodobnie za kilka lat w UE zostaną wprowadzone przepisy dotyczące oznakowania ze względu na kraj pochodzenia wszystkich produktów spożywczych, nie tylko surowego mięsa.


POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę