W dniu 18 czerwca 2003 r. odbyło się kolejne posiedzenie zespołu niezależnych ekspertów, powołanego przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego, którego celem było zaktualizowanie prognozy cen rynkowych podstawowych produktów rolniczych do końca 2003 roku.
Poniżej prezentujemy prognozy cen pszenicy, żyta, żywca wieprzowego i wołowego oraz mleka i jego przetworów na tle przewidywanych czynników popytowo-podażowych wpływających na ich poziom.
Rynek zbóż | Rynek mięsa | Rynek mleka
RYNEK MLEKA
– mleko surowe
Sezonowy wzrost podaży mleka surowego
do skupu spowodował pogłębienie się spadkowej tendencji cen surowca utrzymującej
się od początku br. Według danych GUS w maju 2003 r. średnia cena skupu mleka
wyniosła 69,28 zł/hl i była o 3,8% niższa niż w kwietniu i o 1,3% niższa niż
przed rokiem.
– masło w blokach
Niskie ceny surowca mlecznego oraz
konieczność przetwórstwa zwiększonych jego dostaw wpływają ograniczająco również
na poziom cen masła. Pomimo okresu zimowego, ceny zbytu masła od stycznia do
kwietnia br. (wg GUS) obniżały się w granicach 0,9%-2,1% miesięcznie. W maju
2003 r., według cotygodniowych komuni-katów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
ceny masła w blokach wahały się od 7,82 zł/kg do 8,07 zł/kg (zVAT). Średnia cena
ukształtowała się na poziomie 7,94 zł/kg i była o ok. 1% wyższa niż w poprzednim
miesiącu, ale o ponad 3% niższa w porównaniu do analogicznego okresu 2002 r.
– mleko odtłuszczone w proszku (OMP)
Poprawa
koniunktury na światowym rynku mleka w proszku wpłynęła stymulu-jąco na ceny
tego artykułu na rynku krajowym, które od początku br. wykazywały lek-ką
tendencję wzrostową. Według danych GUS w kwietniu 2003 r. średnia cena zbytu
odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 6,01 zł/kg (z VAT)
i była nieznacznie (o 0,7%) wyższa niż w marcu br., choć nadal o 19% niższa w
po-równaniu do analogicznego okresu 2002 r. Sezonowy wzrost podaży OMP
spowodo-wał aktualnie obniżenie jego cen. W maju br. według cotygodniowego
monitoringu prowadzonego przez MRiRW przeciętna cena tego artykułu wyniosła 5,65
zł/kg (z VAT) i była o ok. 5% niższa niż miesiąc wcześniej.
– pogłowie krów i produkcja mleka
W 2002 r.
odnotowano wyhamowanie tempa spadku pogłowia krów. Według danych GUS w grudniu
ub.r. wynosiło ono ok. 3 mln szt. i było o 0,8% niższe niż w analogicznym
okresie 2001 r. i jednocześnie o 2,2% większe niż w czerwcu 2002 r. Polskie
mleczarnie, aby zapewnić sobie możliwość funkcjonowania na rynku unijnym muszą
przestrzegać standardów jakościowych obowiązujących w UE. Prawdopodobnie
ograniczy to skup mleka od drobnych producentów, którzy z uwagi na brak środków
finansowych nie będą w stanie sprostać wymaganiom jakościowym w odniesieniu do
surowca mlecznego i będą zmuszeni do rezygnacji z tego kierunku produkcji.
Eliminacja tej części rolników nie powinna jednak wpłynąć na zmniejszenie
krajowej produkcji mleka, gdyż w gospodarstwach wielkotowarowych nadal obserwuje
się pozytywne trendy w koncentracji pogłowia krów i poprawie materiału
genetycznego. Przewiduje się, że produkcja mleka w 2003 r. wyniesie 11,5 mld l
i będzie nieco większa niż w 2002 r.
– podaż mleka surowego, masła i mleka odtłuszczonego w
proszku
Od początku 2003 r. odnotowywane są zwiększone dostawy mleka
do skupu. Według danych GUS skup surowca w miesiącach styczeń-kwiecień br.
wyniósł ok. 2,2 mld l i był o 4,2% większy niż w analogicznym okresie przed
rokiem. Należy oczekiwać, że wysoka podaż mleka wystąpi w okresie maj-lipiec
br., gdyż w miesiącach tych jest ona zwykle o ponad 50% wyższa niż w miesiącach
zimowych.
Jednym z głównych czynników zachęcających producentów do zwiększania produkcji i podaży mleka, mimo niskich cen surowca, jest kontynuacja przygotowań do wprowadzenia systemu kwot mlecznych. Według ocen ekspertów IERiGŻ skup mleka w br. może osiągnąć poziom ok. 7,4 mld l, tj. o ok. 3% wyższy niż w 2002 r.
Sukcesywnie rosnące dostawy mleka do skupu oraz notowana od początku 2003 r. poprawa koniunktury na światowym rynku mleka powodują wzrost krajowej produkcji podstawowych artykułów mleczarskich. Według danych GUS w miesiącach styczeń-kwiecień br. produkcja masła w blokach wyniosła 45 tys. t i była o 4,5% wyż-sza niż w analogicznym okresie ub.r. Mleka odtłuszczonego w proszku wyprodukowano w tym okresie ok. 34 tys. t, tj. o 4% więcej niż przed rokiem.
Przewiduje się, że w najbliższych miesiącach produkcja masła oraz odtłusz-czonego mleka w proszku będzie wzrastać wskutek presji podaży surowca oraz prowadzonych działań interwencyjnych.
– handel zagraniczny
Aktualnie ceny masła na rynku
europejskim są znacząco niższe od cen w Polsce. W połowie maja br. cena masła w
portach Europy Zachodniej (na bazie FOB) kształtowała się na poziomie 1275 USD/t
(4,77 zł/kg). Przy wysokich refundacjach eksportowych stosowanych w UE (185
EURO/100 kg, tj ok. 7,90 zł/kg) w celu wyzbycia się wysokich nadwyżek tego
artykułu ograniczone są możliwości ekspor-towe krajowego masła. Według danych
GUS w okresie I kwartału br. wywieziono go blisko 2,3 tys. t wobec 4,2 tys. t w
analogicznym okresie 2002 r. W tym samym czasie odnotowano również spadek
importu. W okresie styczeń-marzec br. zaimportowano ok. 1,3 tys. t masła, tj.
8% mniej niż w tym samym czasie 2002 r.
Pomimo poprawy koniunktury na światowym rynku odtłuszczonego mleka w proszku, jego eksport w br. utrzymuje się na niskim poziomie. Cena tego artykułu w połowie maja (w portach Europy Zachodniej) ukształtowała się średnio na poziomie 1570 USD/t i była o ok. 43% wyższa niż w analogicznym okresie ub.r. Według GUS w okresie I kwartału 2003 r. wyeksportowano 14,1 tys. t proszku chudego, tj. o 15% mniej niż w tym samym okresie 2002 r. Wzrostu eksportu OMP należy spodziewać się w sezonie letnim, w okresie zwiększonej produkcji tego artykułu oraz realizacji przez ARR dopłat do jego wywozu.
– spożycie masła
Niski poziom cen masła utrzymujący
się od początku 2003 r. sprzyja zwiększaniu konsumpcji tego produktu. Spożycie
masła w I kwartale (wg danych GUS) było o ponad 3% większe w porównaniu z
analogicznym okresem 2002 r. Z uwagi na wzrost poziomu cen margaryn utwardzanych
należy oczekiwać, że spożycie masła w 2003 r. będzie wyższe od notowanego w 2002
r.
– działania ARR
W 2003 r. Agencja Rynku Rolnego
realizuje szeroki zakres interwencji, która ma na celu wsparcie krajowego
mleczarstwa. Od początku maja 2003 r. ARR prowadzi zakupy nadwyżek masła w
ramach rotacji rezerw państwowych. Do 21 czerwca zakupiono ok. 2,9 tys. t masła
w blokach po cenie 7,57 zł/kg netto.
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2003 r. realizowane są również dopłaty do eksportu 33,7 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku w wysokości 0,70 zł/kg. Na podstawie uchwały Nr 132/2003 Rady Ministrów z dnia 20 maja 2003 r. realizowane będą dopłaty (0,65 zł/kg) do produkcji 60 tys. t mleka w proszku (OMP/PMP) i 1 tys. t kazeiny (1 zł/kg).
W 2003 r. ARR kontynuować będzie także zapoczątkowany w 2001 r. program dopłat do przechowywania produktów mleczarskich wytworzonych z krajowego su-rowca. Dopłatami tymi objęte może być: do 7 tys. t masła, do 5 tys. t mleka odtłuszczonego w proszku i do 13 tys. t serów twardych.
Zespół niezależnych ekspertów, uwzględniając koniunkturalne i sezonowe zmiany w układzie czynników podażowo-popytowych na rynku mleka, przewiduje do końca 2003 r. następujący poziom cen:
Wyszczególnienie |
j.m |
wrzesień 2003 r. |
grudzień 2003 r. |
Mleko surowe | zł/hl |
70-73 |
2,70-2,90 |
Masło w blokach* | zł/hl |
8,1-8,4 |
8,2-8,6 |
Mleko odtłuszczone w proszku* | zł/hl |
5,7-6,0 |
5,8-6,2 |
*- ceny zbytu z podatkiem VAT.