Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ryby "pożywieniem" dla mózgu

11 października 2005

Jedzenie ryb co najmniej raz w tygodniu jest korzystne dla mózgu i opóźnia średnio o trzy - cztery lata zmiany w tym organie następujące wraz z wiekiem - brzmi konkluzja z badań przeprowadzonych w USA.

Przeprowadzone wśród mieszkańców Chicago badania objęły 3718 osób powyżej 65. roku życia, które badano trzykrotnie w ciągu 6 lat. Przeszły one proste testy wskazujące na ich sprawność umysłową, m.in. zdolność zapamiętywania szczegółów, a następnie zostały zbadane pod kątem obyczajów żywieniowych, a w szczególności częstotliwości jedzenia potraw rybnych.

Odkryliśmy, że ludzie, którzy jedzą ryby raz w tygodniu, wykazują o około 10 procent mniejszy spadek sprawności umysłowej - podsumowała wyniki współautorka studium, prof. Martha Clare Morris, z Centrum Medycznego Rush University. U tych, którzy jedli dwa posiłki rybne na tydzień spadek sprawności był jeszcze mniejszy, o 13 procent od średniej .

Wyniki tych badań są kolejnym dowodem korzystnego wpływu diety rybnej na funkcjonowanie mózgu i zapobieganie jego schorzeniom. Poprzednio lekarze udowodnili, że jedzenie ryb zmniejsza zagrożenie chorobą Alzheimera i ryzyko udaru mózgowego. Inne jeszcze wcześniejsze badania wykazały też, że ryby bogate w kwasy tłuszczowe typu omega-3, takie jak łosoś czy tuńczyk zapobiegają chorobom serca.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę