Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośliny uprawne stają się mniej odżywcze ze względu na zmiany klimatyczne

3 grudnia 2015
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Australii, Izraela, Japonii i Stanów Zjednoczonych, wzrost poziomu dwutlenku węgla w atmosferze będzie obniżyć wartość odżywczą niektórych odmian zbóż i roślin strączkowych - podał portal zmianynaziemi.pl.
 
Badacze próbowali wyobrazić sobie, co by się stało, z różnymi odmianami pszenicy, ryżu, grochu, soi, kukurydzy, sorgo i rzepaku w przypadku wzrostu stężenia CO2 na poziomie, który jest oczekiwany w połowie dwudziestego pierwszego wieku - czyli do 550 ppm (1 ppm = jednomilionowa część stężenia gazów w atmosferze). Pszenica może stracić niektóre właściwości odżywcze, ponieważ zmiana składu powietrza wpływa na rośliny.
 
Eksperyment przeprowadzono z użyciem systemu FACE, który bada i koryguje poziom dwutlenku węgla na powierzchni Ziemi. Badacze ustalili, że większość wartości odżywczych roślin zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu CO2 w atmosferze.

W ten sposób odkryto, że zawartość cynku i żelaza w pszenicy, ryżu, grochu i soi znacznie zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla. Ponadto, w pszenicy i ryżu odnotowano znaczną redukcję zawartości białka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nature.

Średni poziom dwutlenku węgla w atmosferze przekraczał 400 ppm przez cały kwiecień br. Naukowcy z Scripps Institution of Oceanography alarmują, że w ciągu ostatnich 800 tys. lat poziom CO2 w atmosferze nie przekroczył 300 ppm. Ostatni raz zawartość dwutlenku węgla w atmosferze wynosiła 400 ppm około 3,5 mln lat temu, kiedy klimat Ziemi był znacznie cieplejszy niż dziś.

Niektórzy klimatolodzy nazywają wskaźnika 350 ppm „magiczną liczbą". Przekroczenie tej wartości, w ich opinii, oznacza długoterminowe zmiany klimatu. Ludzkość poniesie smutne konsekwencje tych zmian. Jednym z tych następstw, jak widać, będzie zmniejszenie wartości odżywczej niektórych odmian zbóż i roślin strączkowych.


POWIĄZANE

Co mówi nam to o nadchodzących wyborach w Polsce? Szymon Kwapiszewski pokazuje, ...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę