biogaz_09_2025

Przetwory mleczarskie nadal drożeją

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny) w marcu br. osiągnął poziom 225 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 125 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
W stosunku do lutego br. wartość indeksu zwiększyła się aż o 11% (22 punkty). Była to jedna z największych zarejestrowanych do tej pory zmian w ujęciu miesięcznym. W porównaniu z marcem
2012 roku indeks był wyższy o ponad 14% (28 pkt).
W kierunku wzrostu cen oddziaływały m.in. zmniejszająca się podaż mleka w Oceanii (będąca wynikiem przedłużającej się suszy) i spadek produkcji przetworów mleczarskich w tamtym regionie. Czynnikiem wspierającym ceny mogły być również niekorzystne warunki pogodowe w Europie Zachodniej opóźniające sezonowy wzrost podaży mleka.
Według ekspertów Rabobanku, na rynku światowym wzrosty cen artykułów mlecznych utrzymają się jeszcze przez najbliższe kilka miesięcy.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę