Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Promujemy zboża i produkty zbożowe wśród Polonii Amerykańskiej.

31 sierpnia 2013
W ramach kontynuowania współpracy pomiędzy Polską i Teksasem w zakresie rolnictwa i produkcji rolniczej w dniu 9 sierpnia br. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zorganizował konferencję dla przedstawicieli z 6 województw oraz dla gości z Teksasu, która poświęcona była promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych.
Spotkanie odbyło się w gminie Pobiedziska. Uczestników witał gospodarz terenu Burmistrz Miasta i Gminy Pobiedziska Michał Podsada oraz Prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, Stanisław Kacperczyk. Produkcję zbóż w Polsce oraz sytuację na rynku zbóż przedstawił Tadeusz Szymańczak. Na temat spożycia i eksportu zbóż mówił Przemysław Bochat. Natomiast o tradycji spożycia produktów i przetworów zbożowych oraz o produktach lokalnych i regionalnych mówiła Katarzyna Boczek. Celem wykładów było wykazanie znaczenia produkcji zbóż i jej dużego udziału w całej produkcji rolniczej w kraju, a także  zachęcenie uczestników konferencji do większego spożycia przetworów zbożowych.



Po zakończeniu części wykładowej odbyła się inscenizacja z prezentacją obrzędów weselnych i dożynkowych nawiązujących do tradycji i kultury wsi regionu Wielkopolski w wykonaniu zespołu folklorystycznego Wiwaty. Gośćmi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki byli Teksańczycy z polskimi korzeniami, którzy przyjechali do Polski w poszukiwaniu  śladów i pamiątek swoich przodków wyjeżdżających w XIX i na początku XX wieku do Ameryki w poszukiwaniu pracy.



W myśl zasady, że więcej zapamiętamy i przyswoimy jeśli zobaczymy i dotkniemy, członkowie Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych zaprosili wszystkich gości na wystawę zbóż i degustację przetworów zbożowych.



Na stoisku można było obejrzeć ziarna wszystkich zbóż uprawianych w Polsce oraz  kasze, mąki, płatki i otręby. Zaprezentowano też wystawę chleba, bułek i ciast. Promowane były chleby żytnie i pszenno żytnie, pełnoziarniste. Na stoisku były też chleby pszenne. Czytelników może zaciekawić nasze spostrzeżenie, że po zakończeniu spotkania na stoisku z chlebem pozostał już tylko chleb pszenny. Ucieszyło nas niezmiernie, że nasze zachęty i podkreślanie walorów chlebów pełnoziarnistych ( oraz rzadko widziany chleb żytni w Ameryce) spotkały się z tak dużym zainteresowaniem. Goście docenili smak tradycyjnych chlebów wypiekanych według starych oryginalnych receptur.
Projekt zrealizowano przy dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Katarzyna Boczek


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę