Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) dotyczącego zmian zachodzących na globalnym rynku drobiu, w 2011 r. produkcja mięsa drobiowego na świecie ukształtuje się na poziomie około 100 mln t, tj. o 2% wyższym niż rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.
Oznacza to, iż tempo wzrostu będzie o połowę niższe niż w 2010 r., co przede wszystkim wiąże się z natężonym występowaniem chorób oraz drożejącymi paszami. Rosnące koszty najbardziej dotknęły producentów w Brazylii, Chinach, Unii Europejskiej oraz USA - tj. krajach odpowiadających za dwie trzecie światowej produkcji drobiu. Z kolei w Rosji spodziewany jest dwucyfrowy wzrost podaży, głównie na skutek inwestycji w rozwój przemysłu (o wartości około 2 mld USD), polityki zwiększania samowystarczalności kraju, wprowadzonych barier importowych i dotacji do stosowanych pasz.
Według prognoz USDA światowy eksport drobiu w 2011 r. zwiększy się jedynie o 1,6% w relacji rocznej do 11,7 mln t. Prawdopodobnie Stany Zjednoczone stracą pozycję światowego lidera w eksporcie drobiu na rzecz Brazylii. Będzie to przede wszystkim wynikało z napiętego bilansu mięsa na rynku wewnętrznym USA oraz restrykcji w handlu tego kraju z Chinami i Rosją.