OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Poznański przysmak z certyfikatem

4 listopada 2004

Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego nadała wypiekom przygotowanym przez wielkopolskich cukierników certyfikaty potwierdzające ich jakość i uznające ich zgodność z tradycyjną recepturą.

O certyfikat ubiegało się 91 producentów - odpowiednie uprawnienia dostało 73 cukierników. Tradycyjny rogal świętomarciński musi spełniać odpowiednie kryteria.

Według jednego z poznańskich cukierników, członka kapituły - Wojciecha Kandulskiego, rogal musi być wykonany z ciasta półfrancuskiego, wypełniony nadzieniem na białym maku, musi być polukrowany i posypany orzechami. Jeden rogal powinien ważyć ok. 250 gramów.

- Ten certyfikat ma znaczenie prestiżowe. Firma może się nim przed klientami pochwalić. Ale ostatecznie wypieki konkretnych firm ocenią klienci - powiedział Kandulski.

Cukiernicy oceniający rogale przez kilka godzin sprawdzali, czy w wypieku nie ma zbyt dużo migdałowego olejku, czy rogal został prawidłowo i w jedną stronę zawinięty, a także czy ma odpowiednią ilość nadzienia (powinno stanowić od 35 do 45% całej masy).

Wielkopolanie objadają się rogalami świętomarcińskimi 11 listopada, podczas imienin św. Marcina - patrona głównej ulicy Poznania. Co roku miejscowi piekarze przygotowują na ten jeden dzień ponad 200 ton tego przysmaku.


POWIĄZANE

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...

Jak podaje portal AgroPages, w marcu tego roku państwa członkowskie Unii Europej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę