Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Poznański przysmak z certyfikatem

4 listopada 2004

Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego nadała wypiekom przygotowanym przez wielkopolskich cukierników certyfikaty potwierdzające ich jakość i uznające ich zgodność z tradycyjną recepturą.

O certyfikat ubiegało się 91 producentów - odpowiednie uprawnienia dostało 73 cukierników. Tradycyjny rogal świętomarciński musi spełniać odpowiednie kryteria.

Według jednego z poznańskich cukierników, członka kapituły - Wojciecha Kandulskiego, rogal musi być wykonany z ciasta półfrancuskiego, wypełniony nadzieniem na białym maku, musi być polukrowany i posypany orzechami. Jeden rogal powinien ważyć ok. 250 gramów.

- Ten certyfikat ma znaczenie prestiżowe. Firma może się nim przed klientami pochwalić. Ale ostatecznie wypieki konkretnych firm ocenią klienci - powiedział Kandulski.

Cukiernicy oceniający rogale przez kilka godzin sprawdzali, czy w wypieku nie ma zbyt dużo migdałowego olejku, czy rogal został prawidłowo i w jedną stronę zawinięty, a także czy ma odpowiednią ilość nadzienia (powinno stanowić od 35 do 45% całej masy).

Wielkopolanie objadają się rogalami świętomarcińskimi 11 listopada, podczas imienin św. Marcina - patrona głównej ulicy Poznania. Co roku miejscowi piekarze przygotowują na ten jeden dzień ponad 200 ton tego przysmaku.


POWIĄZANE

Naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej przez kilkanaście rosyjskich dronów ...

Wczoraj, 11 września, przed siedzibą Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Wars...

Polska wieś weszła w okres żniw z historycznym poziomem inwestycji. Inflacja w c...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę