Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Powrót mączek?

3 sierpnia 2010
Komisja Europejska proponuje zniesienie zakazu karmienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi. Hodowcy bydła i trzody chlewnej zacierają ręce: jeżeli stanie się to faktem znacznie spadną koszty produkcji.

Mączki mięsno-kostne przestały być ważnym źródłem białka w żywieniu zwierząt gdy wybuchła epidemia BSE.

Urszula Konieczna – hodowca trzody chlewnej z Gogolina„Po zaprzestaniu stosowania mączek koszty produkcji się zwiększyły”.

Zwiększyły się, bo zamiast tanich i łatwo dostępnych mączek rolnicy musieli zacząć stosować inne z reguły importowane pasze. Teraz choroba wściekłych krów jest całkowicie pod kontrolą i nie ma potrzeby stosowania rygorystycznych zakazów.

Marek Sawicki- minister rolnictwa „Nie ma żadnego niebezpieczeństwa, aby wrócić do krzyżowego stosowania mączek w żywieniu zwierząt bo rzeczą niedobrą jest że wysokiej jakości białko jest spalane”

Komisja Europejska już to zaproponowała. Teraz rolnicy muszą tylko czekać na decyzję całej Wspólnoty.

Jan Pogoda – hodowca bydła z Januszkowic „Stosowanie mączek pochodzenia zwierzęcego obniży koszty produkcji i zwiększy opłacalność produkcji mleka”

Hubert Murlowski – hodowca bydła z Raszowej„Na pewno byłaby to alternatywa dla pasz białkowych, a konkretnie dla soi i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej”.

Od kilku lat w Unii Europejskiej systematycznie spada liczba zachorowań na BSE. W 2009 było ich 67, wobec 128 rok wcześniej.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę