Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska: tanieją przetwory mleczarskie

5 stycznia 2016
Analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej informują, że maj upłynął pod znakiem dalszych spadków cen zbytu przetworów mleczarskich. Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa, w ubiegłym miesiącu najbardziej potaniały tzw. przetwory stałe - średnio o prawie 4 proc. w relacji miesięcznej - w tym masło o ponad 8 proc. wobec kwietnia br., zaś OMP o ponad 2 proc. Oznacza to, że ceny masła są zaledwie o około 4-6 proc. wyższe od ceny interwencyjnej, zaś mleka w proszku o około 10-15 proc..
W analizowanym okresie niewielkie obniżki odnotowano także na rynku serów - o około 1 proc., zaś przetwory płynne (mleko, śmietana, jogurty) podrożały o ponad 4 proc.
Od początku bieżącego roku w największym stopniu spadły ceny masła w blokach - o ponad 30 proc., a następnie mleka w proszku - o około 16 proc. Ceny serów i twarogów obniżyły się o około 4 proc., zaś przetwory płynne podrożały o średnio o ponad 7 proc.
Biorąc pod uwagę kształtowanie się sytuacji na rynku światowym trudno oczekiwać, aby kolejne, letnie miesiące przyniosły istotną poprawę funkcjonowania krajowych przetwórców mleka. Z drugiej strony słaby złoty, oraz obniżki cen skupu mogą nieznacznie poprawić wskaźniki finansowe mleczarni.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę