Paragwaj po epidemii pryszczycy zwiększył eksport wołowiny
12 listopada 2012
FAMMU/FAPA podała, że wydaje się, że trudny okres dla eksportu wołowiny z Paragwaju, związany z epidemią pryszczycy, w końcu się skończył. W pierwszych ośmiu miesiącach 2012 roku Paragwajczycy wyeksportowali łącznie 124,1 tys. ton mięsa wołowego.
Handel ten rósł w dużej mierze dzięki niskim cenom eksportowym mięsa. W sierpniu br. ceny eksportowanej wołowiny wynosiły średnio 3,77 USD/kg, tj. były o 5 proc. tańsze od brazylijskiej wołowiny oraz o 14 proc. tańsze od mięsa eksportowanego przez Australijczyków.
W omawianym okresie dostawy paragwajskiej wołowiny do Rosji zwiększyły się o 121 proc. do 96,5 tys. ton, natomiast eksport do Brazylii wzrósł o 93 proc. do 12,9 tys. ton. Wzrosły także wysyłki mięsa wołowego z Paragwaju do Hongkongu, o 310 proc. do ponad 2 tys. ton.
Rynek chilijski, będący poprzednio największym odbiorcą wołowiny z tego kraju, zostanie ponownie otwarty w styczniu 2013 roku. Według ostatniego raportu amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w przyszłym roku Paragwaj może wyeksportować 250 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 4 proc. więcej niż w br.