FAMMU/FAPA podała, że w 2013 r. Paragwaj wyeksportował łącznie 230,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 29,5 proc. więcej niż rok wcześniej oraz o 15 proc. więcej niż w 2010 r. (rok przed epidemią pryszczycy).
Wzrostowi wywozu sprzyjały zarówno silny popyt na mięso płynący z rynków światowych oraz odzyskanie statusu kraju wolnego od pryszczycy. Głównym rynkiem zbytu na mięso wołowe z Paragwaju pozostała trzeci rok z rzędu Rosja. Dostawy w tym kierunku wyniosły 132,5 tys. ton, tj. były o 6% większe niż w 2012 r.
Tym niemniej trzeba wspomnieć, że Rosjanie wprowadzili niedawno zakaz przywozu wołowiny z sześciu paragwajskich zakładów, które dostarczały na ten rynek 45 proc. łącznej ilości wołowiny. Odzyskanie statusu kraju wolnego od pryszczycy pozwoliło Paragwajowi na powrót z dostawami na rynek chilijski.
W 2013 r. Paragwaj wyeksportował do Chile 21,5 tys. ton mięsa wołowego, co było jednak ilością poniżej poziomu odnotowanego w latach 2006-2010. Eksport do Izraela skoczył o 155 proc. do 15,9 tys. ton, natomiast dostawy do Hongkongu zwiększyły się o 151 proc. do 13,3 tys. ton. Według prognoz amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2014 r. Paragwaj może wyeksportować 325 tys. ton tego gatunku mięsa.