W Żelaznej kolo Skierniewic na terenie Zakładu Doświadczalnego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego spotkali się producenci marchwi, środków ochrony roślin oraz przedstawiciele firm nasiennych oraz uczelni rolniczych aby świętować X już edycje Dnia Marchwi.
Zgodnie już z kilkuletnią tradycją spotkanie w Żelaznej było pretekstem do dyskusji jak pogodzić interesy, producentów, przetwórców i konsumentów. Organizatorzy imprezy: Rolniczy Zakład Doświadczalny Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Żelaznej, Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach i Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach zadbali aby zarówno część konferencyjna jak i pokazy polowe cieszyły się dużym zainteresowaniem uczestników marchewkowego święto.
W trakcie seminarium hodowcy marchwi wysłuchali w tym roku ośmiu wykładów. O najnowszych tendencjach na europejskich rynkach marchwi mówili Siem Bers i Bejo Żaden z Holandii, z produkcją marchwi w Wielkiej Brytanii, przygotowaniem do sprzedaży i przetwórstwa zapoznał uczestników seminarium David Martin z Plantsystem Limited z Wielkiej Brytanii, „Wpływ czynników produkcyjnych na wartość biologiczną marchwi” był tematem wystąpienia doc. dr. hab. Marka Gajewskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a program doradztwa komputerowego dla producentów warzyw zaprezentował dr Włodzimierz Krzesiński z Akademii Rolniczej w Poznaniu. Ponadto jak sobie radzićz kosztami produkcji marchwi radził Włodzimierz Kowalczyk z Interland z Kłodawy. Nowości zaś związane z przechowywaniem warzyw korzeniowych oraz dezynfekcją przechowalni i opakowań przedstawił Franciszek Adamicki z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach.
Natomiast w części polowej zaprezentowano największa Europie kolekcję odmian przeznaczonych do przetwórstwa i konsumpcji – 86 odmian i rodów z 12 firm nasiennych, w tym z trzech firm krajowych. Odbył się także pokaz pracy maszyn do: uprawy gleby, formowania redlin, wysiewu nasion i zbioru marchwi. Podczas pokazów pracownicy Instytutu Warzywnictwa oraz SGGW prowadzili konsultacje i doradztwo naukowe. Hodowcy marchwi mieli też możliwość skorzystania z wiedzy i doświadczenia fachowców z firm nasiennych i producentów nawozów.