Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O bezpieczeństwie łańcucha żywnościowego

3 grudnia 2015
Poniżej prezentujemy wystąpienie eurodeputowanego Czesława  Siekierskiego ( PSL)  na sesji plenarnej w Brukseli w sprawie zarządzania wydatkami odnoszącymi się do łańcucha żywnościowego, zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt oraz dotyczącymi zdrowia roślin i materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin
Zapewnienie bezpieczeństwo łańcucha dostaw żywności jest zadaniem wymagającym dużej delikatności i precyzji. W przypadku, kiedy proponuje się zastąpienie odnoszących się do niego wielu podstaw prawnych nowymi, jednolitymi przepisami finansowymi, które byłyby zgodne z nowymi wieloletnimi ramami finansowymi oraz Traktatem z Lizbony, wymagana jest szczególna ostrożność i dokładność. Niemniej jednak, cel, jakim jest racjonalizacja przepisów nadmiernie złożonych i rozproszonych, stanowić będzie oczywiste ułatwienie i usprawnienie. Jednolite i uproszczone ramy finansowe stanowić będą wielką pomoc w planowaniu i zarządzaniu działaniami związanymi z łańcuchem dostaw żywności, obszaru produkcji roślinnej, zdrowia i dobrostanu zwierząt, roślin i materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin. Skuteczniejsze planowanie i implementacja programów ma przecież często bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego.

W trosce o jego stabilność należy poważnie zastanowić się nad wprowadzaniem ewentualnych kryteriów mających na celu stawianie ograniczeń w stosunku do programów mogących korzystać z dofinansowania przez UE. Wprowadzenie minimalnej kwoty na dotacje wydaje się rozwiązaniem zbyt surowym oraz nie uwzględniającym w stopniu wystarczającym charakteru i wielkości programów kwalifikujących się do współfinansowania. Jako zjawisko pozytywne należy jednak postrzegać poszerzenie w ramach rozporządzenia wykazu rodzajów kosztów potencjalnie dopuszczonych do finansowania, jak odszkodowania dla hodowców za ubój selektywny i ubój zniszczonych zwierząt czy odszkodowania dla producentów roślin.

Omawiane rozporządzenie powinno przyczynić się do lepszej ochrony poziomu zdrowia ludzi, zwierząt i roślin w całym łańcuchu żywnościowym. Stopień realizacji tego celu będzie również zależeć od stopnia merytorycznego przygotowania organów krajowych. Program szkoleń, którym są one objęte powinien jednak zostać rozszerzony również na podmioty prywatne sektora, mając na względzie korzyści płynące z rozpowszechniania tych informacji i propagowania jednolitych norm gwarantujących ochronę konsumentów. Korzystne skutki może przynieść również wprowadzenie możliwości wsparcia laboratoriów referencyjnych Unii i projektów mających za zadanie poprawę efektywności i skuteczności kontroli urzędowych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę